KOLUMNE

Veliko spremanje

Sead NUMANOVIĆ

Piše: Piše

20.9.2017

Pesimisti bi rekli, nekad su i za manje stvari u ovoj Bosni i Hercegovini letjele ostavke i padale fotelje. Optimisti bi progovorili, nema on kad od terevenki i objava na Facebooku. Naravno, riječ je o - OPET - pojavi (sumnjivih) faksimila koji su navodno procurili iz Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.

Prema najnovijim objavama, ovog puta na meti su Hrvati. Kako ovi u BiH, naši, tako i oni u Hrvatskoj. Prisluškuju se svi, od predsjednice i premijera, preko biznismena i poznatih javnih radnika, do mutivoda i geliptera hrvatskih. Vrijeme, godine pred nama, pokazat će radi li se o izmišljotinama ili stvarnim, autentičnim dokumentima.

No, vrijeme pred nama ne treba nam da bismo znali da su prislušni uređaji u sjedištu OSA-e, a i drugdje, usijani od rada. Neprestano su u funkciji politike, a ne sigurnosti.

Dok su građani sve nesigurniji, dave se u besperspektivnosti i korupciji, vlast je upregla sve mehanizme kako bi se što duže održala.

Kako nema rezultata, kako od obećanih 100.000 novih radnih mjesta nema ništa, niti je ikad bilo, kako smo već prešli cifru od 100.000 mladih ljudi koji su otišli, a novih najmanje 100.000 jedva čeka priliku da s kartom u jednom smjeru ode, represija se povećava.

Bosna i Hercegovina jeste u specijalnom ratu. Ona jeste meta susjeda koji u ovoj i ovakvoj vlasti koju personificira Bakir Izetbegović imaju idealnog partnera za svaki plan i nakanu lošu po ovu državu i građane u njoj.

I posljednja ovca, a da o pticama na grani i ne govorimo, zna da njegov ključ za vlast nije nikakav uspjeh (a kad ga je imao?), već spletke, intrige, podmetanja i manifestna arogantnost kao pokriće za nemoć i podlost. Ta i takva ličnost i njegova politika dovele su nas da smo, kao nikad do sada, u takvom odnosu sa susjedima da se već moramo bojati.

On, Bakir I., čini sve da ova država nestane. Volio bi on da se ona podijeli, ali da ga niko ne okrivi za to što je „nepitan“ postao paša bosanskog pašaluka, muslimanske fildžan-države osuđene na neuspjeh, a ovaj narod na nestanak. Ako to ne može u ovom času, onda da nam se nametne neki tutor iz susjedstva, preko kojeg bi on došao do svog željenog cilja - pašaluka i svoje apsolutne i doživotne vlasti.

Sva zvona moraju zvoniti na uzbunu. Krajnje je vrijeme za odlučnu akciju. Pospremanje u OSA-i je urgentan prioritet, kako bi ta služba radila svoj posao – štitila BiH i sve njene građane, a ne da bude servis političara pomračenog uma.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.