KOLUMNE

Do kada će nam biti pet do 12

Miralem AŠČIĆ([email protected])

24.9.2017

Platili smo vam klirinški dug, platite i vi nama dug za ratni plin! Tako, između ostaloga, glasi poruka zvanične Rusije bh. vlastima, upućena prije nekoliko dana preko čelnika Ambasade BiH u Moskvi. I nije prva. Ovo je već drugo upozorenje u pola godine. 

No, bh. vlast na jasna upozorenja Rusije, svega mjesec pred početak grijne sezone, ne reagira te, kao i godinama do sada, svjesno zatvara oči.

Na posljednji apel iz „Gazproma“, kompanije koja nam isporučuje plin, da rješavanje ratnog duga za bh. vlast mora biti prioritet, tek jedna štura izjava iz Vijeća ministara - to je posao za entitete!

Ali, dok se entiteti dogovore, a jasno je da neće i ne mogu, jer ratni dug Rusima vraća jedino Federacija, šutnja i guranje problema pod tepih od čelnika Vijeća ministara BiH, istog onoga koji je naplatio klirinški dug od 125 miliona dolara, moglo bi nam se u decembru i januaru, na minus 20 stepeni, vratiti kao bumerang i obiti svima o glavu.

BiH je jedina država u regionu koja još nije riješila pitanje snabdijevanja plinom za narednu godinu. Nismo ni poziv dobili. I potpisivanje novog ugovora dolazi u najnezgodnijem trenutku, jer stav Rusije je više nego jasan. Ratni dug u iznosu od 98 miliona dolara mora se platiti.

Da stvar bude gora, BiH, kako se ispostavilo, već dvije godine ne plaća ratni dug. Po tom osnovu je gubitak 1,3 miliona dolara. No, uspavane bh. vlasti uporno ne čuju silna zvona za uzbunu, pa ni ovo. Jer, ako budemo čekali pet do 12, kao što svake godine radimo, moglo bi biti isuviše kasno, a na kraju će najviše, kao i obično, ispaštati građani.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.