KOLUMNE

Ne lipši, magarče

Piše: Mirela KUKAN ([email protected])

25.9.2017

Kao grom iz vedra neba stigla je vijest koja i nije toliko nova koliko je zaboravljena. Riječ je o vojnim stanovima, još jednom nikada riješenom životnom problemu na hiljade građana ove napaćene zemlje, a zbog kojeg nam je opet stigla šamarčina iz Strazbura, pa nas Vijeće Evrope upozorava: platite odštete vlasnicima!

Svih poslijeratnih godina naše vlasti zabijale su glavu u pijesak dok su iz vojnih stanova deložirane šehidske porodice i RVI, kako bi u njih bili vraćani oficiri bivše JNA, oni koji su u ratu pucali s brda po nedužnim građanima BiH. I, svih poslijeratnih godina, svi resorni SDA ministri za stambena, vojna i pitanja raseljenih osoba obećavali su zaštitu najboljim sinovima ove lijepe zemlje za koju im nije bilo žao krvariti. Ali, ne lipši, magarče, do zelene trave!

Nismo nikada imali vođe koji će i ispuniti svoja obećanja. Za to vrijeme nijednu lekciju nismo naučili ni od susjeda, posebno od Srbije, koja nam čak i u ovom slučaju demonstrira nadmoć. 

Lijepo nam je još 2014. godine tadašnja bh. agentica pred Sudom u Strazburu Monika Mijić “nacrtala” o čemu se ovdje radi, ali šta je to briga nesposobnog Bakira Izetbegovića. Njemu se važnije baviti imaginarnim pelješkim mostovima i retoričkim ublehama nego narediti svojim ministrima da zaštite narod od produžene agresije, u čijem mirnodopskom nastavku su deložirali sve što se deložirati moglo, a stanove vratili onima koji su ih potom ovdje masovno rasprodali i otišli da žive u Srbiji.

A onda se, kako je na to u predmetu „Mandić i drugi“ Monika Mijić i ukazala, država Srbija ogradila od obaveze da im dalje poklanja beogradske i novosadske stanove iz vojnog fonda (istog onog koji je do rata pripadao svim republikama bivše Jugoslavije). Tako ih je njihova vlast uputila da iskoriste nesposobnost ove bosanskohercegovačke i masovno počnu tražiti odštete iz budžeta, naravno, Federacije BiH, na čijem teritoriju se i nalazi oko 13.000 vojnih stanova. 

Kako stranu pravde nije imao ko da drži ni na ovdašnjim sudovima ni u Strazburu, gdje je predato na stotine tužbi protiv FBiH, a nakon okončanog slučaja “Đokić - Mago”, iz Vijeća Evrope je u Sarajevo poslan novi ferman: bez odlaganja otvorite put za isplatu svima kojima strazburske presude daju pravo na kompenzaciju vojnih stanova!

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.