KOLUMNE

Bolji dani

Piše: Miralem AŠČIĆ

28.9.2017

Za vojnu industriju u Federaciji BiH došli su bolji dani. Potvrđuju to i posljednje aktivnosti bh. firmi koje posluju u ovoj oblasti. Proizvodnja i isporuka prve domaće puške i pištolja, ali i samohodne haubice te prvog ručnog raketnog bacača svrstali su nas u sami vrh evropskih zemalja koje proizvode ovakvu vrstu naoružanja po standardima NATO-a.

Rijetka smo država u regionu koja se može pohvaliti ovakvim uspjehom, i to sve za manje od pola godine. No, još više ohrabruju pokazatelji o poslovanju firmi namjenske industrije „Igman“, „Zrak“, „Unis Ginex“, „Pretis“, „AC Unity“, „Pobjeda“ Goražde, Remontni zavod Hadžići, BNT Novi Travnik...

Sve ove firme udvostručile su prihode i dogovorile poslove vrijedne stotine miliona maraka. Izvoz nikad od završetka rata nije bio veći. Samo u prvih šest mjeseci 2017. zarađeno je 150 miliona KM, a do kraja godine očekuje se 340 miliona KM. S pravom možemo reći da je namjenska industrija jedna od rijetkih grana u Federaciji koje su u ekspanziji i bilježe odlične rezultate.

Posebno je to vidljivo jer su sva testiranja naoružanja prošla reference NATO-a. Samo domaća puška dobila je najviše ocjene stručnjaka iz Norveške. Ručni bacač, koji je prije tri mjeseca uspješno testiran u Hadžićima, također. Samohodna haubica, koju zovu čudom iz Novog Travnika, također se može svrstati u rang s haubicama koje su proizvedene u Evropi i svijetu.

No, ekspanzija, koliko se god nekome činilo da je nastupila preko noći, ogleda se prije svega u odličnim potezima čelnika Ministarstva energije FBiH. Razna mešetarenja i mućke koji su ranijih godina bili na snazi su zaustavljeni, a na ključne pozicije imenovani stručni kadrovi bez oraha u džepovima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.