KOLUMNE

Razijin primjer

Almasa HADŽIĆ

3.10.2017

Razija Mujanović, najbolja bosanskohercegovačka košarkašica svih vremena, ušla je u FIBA-inu kuću slavnih! Na ponos države iz koje je potekla, ali i sporta kojim se bavila.  

Oni koji poznaju Raziju Mujanović, znaju da je riječ o velikom sportisti, ali i nesvakidašnjem ljudskom karakteru, što je pokazala i u svom subotnjem obraćanju na svečanosti u Ženevi prilikom dodjele priznanja kojim je i zvanično svrstana među svjetske košarkaške legende.

Nije Raza u svom obraćanju zaboravila da kaže odakle je i iz kakve je familije potekla, ko su bili ljudi koji su je sportski oblikovali i pomogli u njenom košarkaškom odrastanju, nije zaboravila svoje suigračice, lokalne i nacionalne timove u kojima je igrala, nikoga nije zaboravila, jer, jednostavno, Raza je takva. Karakter!

To što je svijet vrjednovao sportski učinak Razije Mujanović, ne znači da će učiniti i država iz koje je potekla. Dokazalo se to u vremenu otkako se Raza prestala profesionalno baviti košarkom, u kojem su je mnogi takozvani sportski djelatnici, u narodu poznati kao miševi, iako im je svih ovih godina bila pred očima, nastojali otjerati u anonimnost. Možda su u državi donekle i uspjeli, ali u svijetu, vidjeli smo to u subotu uvečer, ipak nisu.

Potvrdila je to i sama Razija u svom slavljeničkom govoru, ističući da joj je dan dodjele ovog visokog priznanja i najvažniji u njenom životu, jer joj je „višemilionska košarkaška porodica svijeta otvorila vrata za ulazak u Kuću slavnih“.

Razija Mujanović rođena je u malom mjestu u sjeveroistočnoj Bosni i zvanično je postala sportska legenda. Jesmo li joj to mi u BiH, napokon, spremni priznati, više i nije važno. Priznao joj je svijet!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.