KOLUMNE

Garancije nečastivih

Edin Skokić

Edin Skokić

5.10.2017

Posljednji zahtjev Ministarstva pravde Srbije za puštanje haškog optuženika Ratka Mladića na privremenu lobodu zarad tobožnjeg liječenja u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi u Srbiji dolazi poslije odluke Apelacionog suda u Beogradu o oslobađanju “đeneralovih” jataka.  

Ta garancija dolazi i uoči najavljenog izricanja prvostepene presude Haškog tribunala za najkrvavije zločine počinjene na tlu Evrope poslije Hitlerove nacističke Njemačke.

Tragično je da garancije šalju vlasti čiji su eksponenti koji štite Mladićevu slobodu ubijali čak i svoje regrute samo zato što su se u određenim okolnostima našli na pogrešnom mjestu.

Logičkom uporedbom slikom na sliku, odnosno upoređivanjem fotografija nastalih poslije Mladićevog hapšenja 2011. i njegovog posljednjeg pojavljivanja u sudnici 2017. godine, nedvojbeno se može vidjeti da je zločinac himlerovskog kova naprosto preporođen.

O njegovom zdravstvenom stanju govori obimna dokumentacija koja je još u februaru ove godine dostavljena Mladićevom pravnom timu i porodici. No, to nije dovoljno da se odagnaju neargumentirane i dirigirane sumnje u stručnost i sposobnost ljekara koji se brinu i o zdravlju holandske kraljevske porodice i kojima je Mladić javno zahvalio što su mu spasili život i izvadili ga iz groba.

Otuda su se i pojavile teorije zavjere po kojima se iza garancija nečastivih krije strah od skorašnje presude i pravne verifikacije svih zločina počinjenih na tlu BiH, uključujući i srebrenički genocid, a nikako briga za zdravlje zločinca kojem su 16 godina pomagali da se uspješno skriva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.