KOLUMNE

Ko će reći šta nas boli?

Senka KURT

Senka KURT

7.10.2017

Pripazite na zdravlje, pogotovo sredinom mjeseca. Zdravstveni radnici u Sarajevu, Zenici, a vjerovatno i u Mostaru, najavljuju štrajk, pa je bolje da se držite dalje od bolnica i domova zdravlja.  

Zvuči kao savjet iz horoskopa, ali naša je stvarnost daleko od zagledanja u zvijezde. Zato bi nam bilo bolje da gledamo u zemlju i stidimo se zbog situacije u kojoj su oni u čijim je rukama naše zdravlje.

Vlast je donijela zakone koje ne poštuju, vape zdravstveni radnici, Zavod PIO/MIO trebao bi zdravstvenim ustanovama davati 12 posto, ali Vlada FBiH odredila je da se izdvaja tek 1,2 posto, pa u „začaranom krugu“ nestane 10,8 posto namijenjenih za liječenje svih nas.  

Pravdaju se vlasti da nema novca za zdravstvene radnike i pacijente, ali ima za preskupi vozni park, trotoare za 22. stoljeće, avione i kamione, komisije, paušale...  

Poražavajuće je da je satnica u zdravstvu 2,31 KM, a u sarajevskom Zavodu zdravstvenog osiguranja 3,12 KM, pa ljekari i medicinsko osoblje manje vrijede od administrativca.

- Ubili su patriotizam u nama – kažu radnici u zdravstvu, poturajući nam pred lice platne liste s mizernim plaćama, a znanje i iskustvo negdje na Zapadu mogu prodati kako hoće i kome hoće.

Poražavajuće je što brojimo ljekare, medicinske sestre, tehničare... koji odlaze iz zemlje trbuhom za kruhom poraženi i obespravljeni. Zato boli što su u USK pristali na ono što je vlast ponudila, što je zbog dugova neizvjesno hoće li sutra raditi bolnice u Mostaru, Zenici, boli i što mnogi šute jer, kako reče sindikalista iz Hercegovine, „nije se bosti s rogatim“.

Boli i što sutra neće biti onih koji će nam reći šta nas boli. Kažu da zdravlja i znanja nikad dosta. Dosta i pametnom!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.