KOLUMNE

Omče oko vrata

Kenan KEŠMER

Kenan KEŠMER

9.10.2017

Svima nam je poznata, vjerovatno još iz školskih dana, krilatica profesora matematike, fizike, statistike – brojke ne lažu. Za razliku od ljudi. 

I dok nas pojedinci pokušavaju ubijediti da nam je dobro ili bolje, da napredujemo i da je osjetan boljitak, brojke govore nešto drugo. Osim onih koje demantiraju navode o vrtoglavom porastu zaposlenosti, nedavno su objavljene i druge šokantne brojke, koje možda najbolje pokazuju kako živimo.

One pokazuje da dižemo nenamjenske kredite, one za sve i svašta. Upravo zato ih i koristimo. Krpimo svoje kućne budžete, plaćamo djeci školarine, pripremamo se za tešku zimu... I na kraju, svaki deseti kredit se ne vraća. Plastičnije: Građani FBiH podigli su 483 miliona KM kredita koje ne mogu vratiti.

Cifra je to, odnosno svota novca koja je za „običnog“ čovjeka nezamisliva. S druge strane, cifra je to približna onoj koja negdje ispari, nestane kroz tenderske procedure tokom jedne budžetske godine.

I dok bi ovakve cifre bile zvono za uzbunu u većini normalnih zemalja, naša vlast već se godinama nije udostojila umiješati u bankarski sektor i regulativama, koje tako često zna koristiti kada je potrebno povećati svoje naknade, dodatke i ostala čudesa, sniziti kamate. Napraviti bolje i sigurnije ekonomsko područje, koje će ljudima garantirati sigurnija i bolje plaćena radna mjesta.

Šta se čeka? Da stupce crne hronike počnu puniti oni kojima će visoke kamate staviti omču oko vrata? Tad je već kasno.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.