KOLUMNE

Bosanski inat na stendbaju

Erdin HALIMIĆ ([email protected])

13.10.2017

Često u medijima, na ulici, u kafanama... možemo čuti da je država, odnosno oni koji je vode godinama, tačnije decenijama, kriva za sve loše u BiH. I ne griješimo mi kada kažemo da su oni glavni krivac, ali se moramo zapitati da možda nije i do nas, barem malo.

Pokazujemo li dovoljno ogorčenost, nezadovoljstvo... Definitivno, ne! Kako opravdati da se na protestima mladih i nezaposlenih u Sarajevu pojave samo tri nezadovoljnika. Ma je li to u BiH samo troje nezaposlenih mladih!?

Teško je svariti i podatak da bi 97 posto državnih službenika, kako sami tvrde, prijavilo korupciju, a da od 2013. godine do danas imamo samo tri slučaja u kojima su ljudi stisnuli petlju i ukazali na podmićivanje?! Znači li to da u BiH nema korupcije?  

Svi znamo prave odgovore na ova pitanja. Pa, zašto onda šutimo?

Ono što najviše zabrinjava jeste da je možda i slavni bosanski inat popustio ili je stavljen na stendbaj.

Možda ponovo treba građane pozvati da kažu svojim glasovima šta misle, hoće li bolje ili da sve ostane isto. Ili još gore... Da ostanemo bez mladih, da jedva preživljavamo, da gledamo kako se krčmi državno, kako se zapošljava uža i šira rodbina ili kako se "podmazuje"...

Ne postoji demokratičniji način da napaćeni građani izraze nezadovoljstvo.  

Hoćemo li biti dosljedni onome što javno govorimo svaki dan, što pišemo po onim mrežama? Hoćemo li u oktobru iduće godine na glasačkom listiću ipak pokazati da je bosanski inat još živ?

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.