KOLUMNE

Spas u crnom zlatu?

Miralem AŠČIĆ([email protected])

15.10.2017

Najava ponovnog povratka svjetskog naftnog giganta „Shella“ u BiH da istražuje naftu mogla bi biti nova velika šansa za Federaciju BiH, a nadležni je ovoga puta ne bi smjeli tako lako propustiti. Razlog je jednostavan.  

Dolazak predstavnika firme koja ima godišnju zaradu veću od 25 milijardi dolara na pregovore u Vladu FBiH potvrđuje ozbiljnost namjere da dobiju posao ispitivanja ovog energenta na području Dinarida.

Iako još na dugom štapu, beneficije koje bi imala naša država su ogromne. Pronalazak crnog zlata u BiH sasvim sigurno bi napravio ekonomsko čudo. Osim ulaganja u infrastrukturu, posao na izgradnji dobilo bi na stotine domaćih radnika, a grube procjene govore da bismo godišnje od nafte zarađivali na stotine miliona dolara.

Ova kompanija je još 2011. godine potpisala Sporazum o razumijevanju s Vladom FBiH, kada je najavila ulaganje od 700 miliona dolara. Ova kompanija u BiH bi tražila naftu uz dodijeljenu koncesiju, a zauzvrat, u slučaju da posao bude neuspješan, sami plaćaju troškove i snose rizik. No, kao grom iz vedra neba, četiri godine kasnije, objavili su da se povlače, ali sada bi konačno trebalo biti razjašnjeno i zbog čega se to tada desilo.

Nezvanično se špekuliralo da su se raznorazni mešetari iz Vlade umiješali u pregovore sa „Shellom“, nudili i obećavali sve i svašta, a na kraju su predstavnici ovog naftnog diva digli sidro ne pristajući da ih ucjenjuju. I zato ova nova šansa ne bi smjela biti prokockana.

Rijetke su države u Evropi i svijetu koje imaju privilegiju da im se „Shell“ sam nudi. Iako se godinama priča da BiH leži na nafti, niko do sada struku nije shvatao ozbiljno, a treba napomenuti da su neki stručnjaci tvrdili da bismo, ukoliko bi nafta i bila pronađena, mogli postati država kojoj ne bi trebao novac od MMF-a ili, pak, novih akciza.

Znajući reference “Shella”, nije jasno zašto smo do sada bili toliko neozbiljni, a sada je opet sve na čelnim ljudima Vlade FBiH.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.