KOLUMNE

Nema drugog puta

Kenan KEŠMER

19.10.2017

Bosna i Hercegovina kroz svoju je historiju često bila na raskrsnici i tražila odgovor na pitanje u kojem smjeru krenuti. Bilo je tih dilema i u periodu nakon agresije, ali u jednom slučaju put kojim trebamo ići čini se kristalno jasan - onaj koji nas vodi ka EU i NATO-u. 

Mnogo je i previše razloga zbog kojih moramo ići tim i nijednim drugim smjerom ako i državi i građanima, bez obzira na to koje nacije ili vjere bili, želimo dobro.

Zato ni odluka Narodne skupštine RS ne može našu državu skrenuti s tog puta. Jer, državne institucije već su pokazale opredijeljenost za taj pravac i dok najviši organi države ne izmjene te odluke, tako će i ostati. RS sama te i takve odluke ne može donositi. To su jasno rekli i međunarodni faktori, kao što su OHR i Ambasada SAD.

Mnogo je ratova bilo i mnogo je krvi proliveno na ovim prostorima i upravo zbog toga se BiH kao država mora staviti pod kišobran najjačeg vojno-političkog bloka na svijetu, koji garantira mir i stabilnost svima, ne samo Bošnjacima ili Hrvatima ili Srbima.

No, nisu mir i stabilnost jedini razlog zbog kojeg se trebamo prikloniti najjačima. Jasno je to kazao i lider SBB-a Fahrudin Radončić, ističući ekonomske beneficije koje dolaze s članstvom u Savezu koji je okupio najjače zemlje, ne vojno, već privredno.

Svaki investitor koji bi da širi biznis i utjecaj, a ne da pere pare, prije će novac uložiti u državu koja ima garancije stabilnosti nego u državu koja ih nema. Neće on da strahuje od političkih i drugih „žešćih“ turbulencija.

Stoga je kristalno jasno: Nije ulazak u NATO samo odbrambeno-sigurnosni mehanizam države, nego prije svega ekonomski prioritet kako bi investitorima bila upućena poruka da je njihov novac ovdje siguran i dobrodošao.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.