KOLUMNE

Bakirov i Sebijin agregat!

Piše: Fahir KARALIĆ ([email protected])

27.10.2017

Piše: Fahir KARALIĆ ([email protected]

Desetak hiljada penzionera protestiralo je u srijedu ispred zgrade Vlade Federacije u Sarajevu. Na istom mjestu već mjesecima su u šatorima demobilisani borci koji ne odustaju od protesta, jer nemaju šta izgubiti - nemaju ništa. U Sarajevu, ali i ostalim gradovima širom Federacije bubrežni bolesnici odustajali su od dijalize, riskirali život.

Penzioneri i borci tražili su hljeba. Dijalizirani bolesnici molili su za život.

Stanje nacije veoma je loše - nezaposlenost, negativna ekonomska kretanja, zaduženost, neuspjeh u provođenju reformi, zastoj na evropskom putu. Dokumentirano je to u velikoj analizi Centara civilnih inicijativa, koja se nimalo nije svidjela vlastima.

Uslijedio je udar na CCI od predstavnika vlasti i režimskih medija. Pokušali su ubijediti penzionere da su im penzije sasvim dobre, dijalizirane bolesnike da imaju i viška lijekova i kvalitetno liječenje, demobilisane borce da nemaju razloga za proteste.

Vjerujte više našim izjavama nego svojim očima, stomacima, bubrezima... tako je trebala glasiti poruka premijera, ministara, u pravilu iz SDA.

Ljekari nisu napustili KCUS. Oni su samo promijenili agregatno stanje. Izgovorila je ovo Sebija, direktorica KCUS-a i supruga Bakira Izetbegovića, bošnjačkog člana Predsjedništva i čelnika SDA, u intervjuu za BHT 1. Kada je shvatila da je bila suviše iskrena, da je to previše istine za narod, jednostavno je zabranila emitiranje intervjua.

Uspjela je u tome uprkos najavama intervjua, trailerima... Kako i neće kad joj je muž tih dana u Turskoj sa sultanom Erdoanom, gdje mu Bosnu prkosnu poklanja na pladnju. Ne pita on za mišljenje milione Bosanaca i Hercegovaca, što bi Sebija za intervju.

Ova vlast, s Bakirom i Sebijom na čelu, davno je priključila ovu državu na agregat. Nekad isključe agregat radnicima, nekad borcima, bolesnicima... Pa ga upet uključe da nakon mraka vide malo svjetla i namalo im budu zahvalni.

Tako će nas i držati na uzdi sve dok jednom ne odluče potpuno isključiti agregat i ostaviti nas u totalnom mraku. Ili će narod prije toga uzeti agregat u svoje ruke i napraviti totalne promjene u ovoj državi – ili vilajetu, ako bi po Bakirovom bilo!


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.