KOLUMNE

Prvaci svijeta

Edin Skokić ([email protected])

28.10.2017

Stečajna upraviteljica kladanjskog “Konjuha” Asima Pračić krajem oktobra je oglasila sedmi pokušaj prodaje tog preduzeća u čijoj je stečajnoj masi i kompleks “Muška voda”. Sudski vještaci procijenili su jedinstvenu “zračnu banju” ili “prirodni biser Tuzlanskog kantona” na 3,4 miliona maraka.  

Jasno je i da će u slučaju kupovine potencijalna mušterija morati izdvojiti još najmanje dva puta više od naznačene cijene kako bi zapušteni kompleks i učinila ponovo reprezentativnim u oblasti sportskog i zdravstvenog turizma.

Proteklih su godina naši sportski klubovi ostavljali milione maraka u centrima iz istočnog i zapadnog komšiluka ili u poznatim mediteranskim destinacijama gdje su išli na zimske ili ljetne pripreme. Novac se odlijevao u tuđe džepove, a naši su centri propadali.

Budući da smo prvaci svijeta u bagetelisanju svojih prirodnih potencijala, ne čudi što je „Muška voda” po sedmi put otišla na doboš, jer se čini sve kako bi se njena neupitna cijena srozala do te mjere kako bi je tajkuni, iznjedreni pod šinjelima višedecenijske vladavine pet familija, privatizirali za sitne pare.

Stoga su oči zaduženih za prodaju “Muške vode” uprte u naše “prvake svijeta”, odnosno u naše vrhunske sportiste koji su svojim marljivim radom i zalaganjem ostvarili višemilionske ugovore.

Takvih je, nažalost, premalo i mogu se pobrojati na prste, ali... U slučaju da počnu svoj pošteno zarađeni novac investirati u sportske objekte ili prirodne komplekse neprocjenjive vrijednosti, poput “Muške vode”, za nasljednike ne trebaju brinuti, a neke nove generacije dobit će svoje prvake.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.