KOLUMNE

8.000 dana uz čitaoce

Dženana BUREK ([email protected])

29.10.2017

Drugog oktobra „Dnevni avaz“ napunio je 22 godine. Tog dana 1995., u iznimno teškim vremenima, u opkoljenom Sarajevu, utemeljitelj „Avaza“ Fahrudin Radončić odlučio se na nevjerovatno hrabar potez – od sedmičnika „Bošnjački avaz“ pokrenuti dnevnu novinu. 

Zahvaljujući njegovoj savršenoj viziji, entuzijazmu, upornosti, vrijednom radu s jasnim ciljem, nastao je jedan od najvećih projekata nakon stjecanja nezavisnosti Bosne i Hercegovine. O njegovoj opstojnosti najbolje govori podatak da danas s ponosom izdajemo naš 8.000. broj.

Pod okriljem „Avazovog“ medijskog sistema odštampane su stotine miliona primjeraka novina, pokrenut je prvi magazin za ženu i porodicu „Azra“, prvi bh. sportski list „Sport“... Danas „Avazov“ portal ima milion klikova dnevno i postavlja nove standarde u online novinarstvu.

„Avazova“ vrata uvijek su bila otvorena mladim ljudima, željnim učenja, dokazivanja i napredovanja. Etablirali smo mnoga imena u svijetu novinarstva, ali i političkom, kulturnom, sportskom, javnom životu uopće. Uvijek smo se trudili promovirati uspjehe Bosanaca i Hercegovaca, biti na licu mjesta i biti objektivni. To su samo neki od vizionarskih sastojaka za uspjeh utemeljitelja „Avaza“ Fahrudina Radončića.

Svjedočimo neupitnoj činjenici da je „Avaz“ jedan od najjačih bh. brendova i neprikosnoveni lider na medijskoj sceni Bosne i Hercegovine. Ubjedljivo smo, godinama već, najtiražniji, najčitaniji i najutjecajniji medij u BiH, a jedan od najcitiranijih u regiji.

Kao medij kojem narod najviše vjeruje, za šta svaki dan dobivamo dokaz na kiosku, gdje nam čitaoci daju svoj glas, izloženi smo konstantnim i ozbiljnim pritiscima.

Upad specijalaca SIPA-e s dugim cijevima u redakciju „Dnevnog avaza“ eklatantan je primjer jednog od najvećih pritisaka na medije u novijoj historiji novinarstva. Ostali smo uzdignute glave i jasno poručili da nas nikakva zastrašivanja neće zaustaviti!

Borba protiv korupcije, nepotizma, krčmljenja državnog novca, vladanja pet familija, svojatanje i dijeljenje državne teritorije, uhljebljavanje podobnih, a ne davanje prilike sposobnima... Odbrana prava građana na sigurnost, nezavisno pravosuđe, kvalitetno obrazovanje, zdravstvo, na kraju - na život dostojan čovjeka - samo su neke od smjernica kojima ćemo ostati dosljedni.

Dragi naši čitaoci, hvala Vam na dugogodišnjem povjerenju, i zapamtite, zbog Vas smo tu!

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.