KOLUMNE

Neobjašnjive pojave

Piše: Goran DAKIĆ

31.10.2017

Neobjašnjive pojave u prirodi su svjetla na nebu Norveške, vilinski krugovi Namibije, niz čudnih zvukova poznat kao Taos Hum, rijeka Đavolji čajnik u Minesoti i savjetnici političara u BiH koji godišnje pojedu nekoliko miliona maraka, a da niko ne zna zbog čega.  

Naučnici će možda nekad objasniti zašto se svjetla pojavljuju na horizontima Norveške i zbog kojih zakona fizike se pojavljuju krugovi u tajanstvenoj rijeci Minesote, ali je malo vjerovatno da će neko nekad objasniti šta će Fadilu Novaliću devet, a Miloradu Dodiku čak 13 savjetnika.

A, ako neko to možda i objasni, sigurno je da niko neće objasniti šta ti savjetnici tačno rade i zašto primaju plaće koje se kreću od 1.700 do 3.200 maraka. Na svu tu muku koja građane BiH godišnje košta nekoliko miliona maraka kalemi se nova - mnoge ustanove čak i ne žele da kažu koliko savjetnika zapošljavaju i koliko ih plaćaju.

Savjetnička posla svode se na „nešto malo iznad ništa mnogo“.

Ako su savjetnici toliko dobri i ako vrijede onoliko koliko ih plaćamo, kako je onda BiH tu gdje jeste? I hoće li i daljnje insistiranje na sve većem broju savjetnika koštati ovu zemlju sve upornijeg zastajkivanja?

Troši se na sve i troši se mnogo. Niko ne zna tačno na šta i koliko. Savjetnici su samo dio te priče, dio tog lanca. I svima je jasno da oni moraju biti tu, ali i dalje nikome nije jasna jedna stvar - šta će Fadilu Novaliću devet, a Miloradu Dodiku čak 13 savjetnika. Kome je to donijelo dobra?


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.