KOLUMNE

Domovina i država

Piše: Senka KURT

1.11.2017

Piše: Senka KURT ([email protected]

Ekonomska kriza, besperspektivnost, nepoštivanje osnovnih ljudskih prava, politička situacija – glavni su razlozi zbog kojih je našu zemlju u posljednje četiri godine napustilo više od 150.000 građana.

Podaci su to zapisani u dokumentima, ali, budimo iskreni, još nekoliko desetina hiljada traži veze, pretražuje po internetu, dijeli iskustva s prijateljima koji su otišli i traži načine da zauvijek i nepobitno napusti domovinu.

Pitat će te starost gdje ti je bio pasoš, ne tako davno su mi kroz smijeh rekli prijatelji, spakovani i uljuljkani u budućnost koja ih je za koji dan čekala u Skandinaviji. Nije to bilo tako davno. Danas mi šalju fotografije fine kuće usred zelene šume, djece koja uče po najboljem obrazovnom programu na svijetu, zabava na kojima uživaju s novim prijateljima, doseljenicima iz cijelog svijeta, poruke koje potvrđuju da su bili u pravu što su se odlučili odu.

Nikome nije lako ostaviti za sobom sve. Mi smo Balkanci, Bosanci, volimo svoje, volimo svoj zavičaj, teško se odvajamo „i od sevdaha i od meraka“. Ali, to su očito prošla vremena, trend iseljavanja započet nekoliko godina poslije rata, kad smo mislili da je sve gotovo, nastavlja se.

Imovina se prodaje budzašto, ostavljaju se stari roditelji, prijatelji i rodbina, a novi životi grade se negdje u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Švedskoj.

I koga to brine? I gdje je ta politika koja će reći – stanite! Ostajte ovdje! I gdje je taj ministar, premijer, njegovi savjetnici, silna svita u fotelje duboko zavaljene administracije koja će se zabrinuti što smo za četiri godine izgubili cijeli jedan grad. Veliki grad!

Oni koji imaju dovoljno hrabrosti, znaju da obećanja više ne vrijede. Zemlja bez seljaka, fabrike bez radnika, bolnice bez ljekara, škole bez učenika, gradovi bez ljudi. Postat ćemo zemlja starih ljudi u koju više, pa kad se jednom i primire ove sirove političke strasti, niko neće htjeti ulagati.

Negdje daleko od rodne grude pričat će se jednom bajke o lijepoj Bosni, prkosnoj Hercegovini, o domovini u kojoj niko nije mogao živjeti. Ali, jedno je domovina. A drugo država!


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.