KOLUMNE

Ni po babu ni po stričevima

Semira DEGIRMENDŽIĆ

3.11.2017

Visoku cijenu toga plaćamo svi mi ostali. Visoku cijenu toga plaćamo svi mi ostali

 Piše: Semira DEGIRMENDŽIĆ ([email protected]

Vlast u BiH godinama je krojila zakone, pravilnike i pravila po svojoj mjeri, koji su uglavnom zadovoljavali njene interese, dok su oni od značaja za državu i većinu građana ove zemlje uvijek bili po strani. Takav je, primjerice, aktuelni Zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, koji je, umjesto da spriječi, ustvari legalizirao sukob interesa.


Ovakvoj praksi trebalo bi se stati ukraj novim zakonom o sukobu interesa, koji je već upućen u parlamentarnu proceduru. Taj zakon, na kojem su radile evropske institucije u BiH, nevladin sektor i nekoliko političkih stranaka, bit će test i pokazatelj je li većina u Parlamentu BiH uistinu spremna za evropski put koji zahtijeva i uspostavu efektivnog mehanizama za borbu protiv sukoba interesa.

Bit će zanimljivo pratiti kako će državni parlamentarci, primjerice, glasati za zakon u kojem je i odredba uvrštena na prijedlog SBB-a, a kojom se zabranjuje da bliski srodnici izabranih i imenovanih zvaničnika mogu biti članovi upravnog odbora, skupštine, uprave ili menadžmenta javnih ustanova.

Hoće li svi biti spremni da izglasaju da se zabrani da neko kome je bliski srodnik funkcioner u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti bude imenovan na čelo ili u upravljačku strukturu bolnica, škola, fakulteta, univerziteta...

Jesu li parlamentarci konačno spremni izglasati zakon koji će omogućiti imenovanja ni po babu ni po stričevima i ne po podobnosti, nego po sposobnosti? Danas imamo takvih brojnih primjera, a najpoznatiji je slučaj supružnika Bakira i Sebije Izetbegović, u kojem je on član Predsjedništva BiH, a ona upravlja najvećom zdravstvenom ustanovom u zemlji.

Novi zakon koji je u skladu s evropskim standardima ovakvu, ali i mogućnost imenovanja sestara, braće, djece... u javne ustanove zabranjuje i ako ovo rješenje bude usvojeno, u BiH se nikad više ne bi smjelo desiti da funkcionerskim foteljama ovladaju porodični klanovi, koji prije svega rade samo za vlastiti, a ne javni interes. A visoku cijenu toga plaćamo svi mi ostali.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.