KOLUMNE

Spomenik sramote

Almasa Hadžić ([email protected])

7.11.2017

U galeriji, naravno, za Čurkina nije bilo mjesta

Spomenik Vitaliju Čurkinu, ruskom ambasadoru pri UN-u, koji je 2015. jedini bio protiv izglasavanja rezolucije o genocidu u Srebrenici, umjesto na mjestu gdje je počinjen genocid, u Srebrenici, postavljen je na mjestu gdje je planiran taj zločin - u Istočnom Novom Sarajevu.  

Da zna ovaj ruski diplomata pod čijim je pazuhom, nakon zabrane da bude postavljen u Srebrenici, njegov mermerni lik stigao u Istočno Novo Sarajevo, mrtav bi se u zemlji prekrstio od poniženja koje su mu priredila njegova srpska braća u čije je ime glasao protiv rezolucije, očekujući da će njegovo protiv pomoći da genocid u Srebrenici bude izbrisan s mape svjetskih zločina. Naprotiv.  

Zahvalnost počinilaca genocida za rusko NE rezoluciji uklesana na spomenik ruskom diplomati nije ništa drugo nego ovjera njegove podrške genocidu, odnosno podrške države koju je u UN-u predstavljao. Veće sramote za diplomatu i njegovu državu, sigurno, nema.  

Čurkinov spomenik mjesecima je izvjesni Vojin Pavlović, predsjednik Udruženja „Istočna alternativa“ iz Bratunca, pokušavao postaviti na nekoj od srebreničkih ledina, crkvenih dvorišta, vozao ga od ulice do ulice, ali uzalud. Mjesta za Čurkina tu nije bilo. Skrasio ga je u Lukavici, i to pred galerijom poznatog umjetnika Boška Kućanskog. U galeriji, naravno, za Čurkina nije bilo mjesta.

Postavljanje spomenika ruskom ambasadoru pri UN-u zbog zaustavljanja rezolucije o genocidu u Srebrenici neće umanjiti značaj presuda UN-ovog suda u Hagu ratnim zločincima niti će u svijetu povećati ugled zemlje koju je ovaj diplomata predstavljao.

A da je to tako, govori i činjenica da lik i djelo diplomate Vitalija Čurkina promovira upravo nekakav Vojin iz Bratunca. Gore ne postoji!

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.