Komentar dana Kenan Kešmer

Kakav je to život?

Autor: Kenan KEŠMER ([email protected])
08.11.2017 07:01
A
A
A

Poštar mi je donio radost u kuću. Izjava je jednog penzionera koji je došao pred poštu s čekom da uzme crkavicu od penzije.

Probajte zamisliti jedan život čovjeka koji mjesečno dobiva nešto više od 320 maraka. A takvih je u Federaciji oko 230.000! Kakvom li se oni finansijskom gimnastikom bave da im prežive porodice.

Ko ima sreće pa mu neko od djece radi, ili mu se, još bolje, skrasilo i zaposlilo u nekoj stranoj zemlji, dobit će dodatnih sto-dvjesto maraka. Da se lakše diše.  

Teško onom ko se takvoj hediji ne nada.

Evo njihovog životarenja. 

Stigao prvi u mjesecu. Odavno znaju da to ništa ne znači. Treba se strpjeti još koji dan. Obećanje je da će uplate stići do petog. Ako bude sreće da taj dan ne padne za vikend. A baš tako bi ovog mjeseca.

Četvrti je u mjesecu. Zavladala neka neizvjesnost. Hoće li biti penzija? Nije vlast jednom prekršila obećanje. A znate već one: koga su zmije ujedale, i guštera se boji, ili gladan sitom ne vjeruje. U vrijeme pukog preživljavanja ne dan nego i jedan sat kašnjenja bio bi previše. 

Peti je, ništa. Po baksuzluku, vikend. Razočarenje. Pretres svih džepova, prevrtanje jastuka po kući. Možda se negdje "sakrila" koja marka.

Šesti. Konačno legle uplate. Red pred poštom. Penziju je podigao i naš "minimalac". Odmah više od pola ostavlja u istoj toj pošti, jer odmah tu i plati račune. 

Sedmog ide na pijacu. Kupuje na komad povrće, voće, malo mesa da se omrse ukućani...

A onda razvuci-rastegni. Do sljedećeg petog ili šestog u mjesecu. 

Kakav je to život? Bijedan da bjedniji ne može biti. Nije čudo što mnogi od njih progutaju ponos i zavire u kontejner.

Može li se promijeniti? Može - borbom protiv vlasti koja je ove ljude dovela do ovog stanja.

Više o:

Komentar dana