KOLUMNE

Studentska posla

Piše: Goran DAKIĆ ([email protected])

9.11.2017

Druga priča nije naklonjena Matarugi

Dvije sedmice uoči redovnih izbora u svim studentskim organizacijama, Unija studenata Republike Srpske upala je u Rektorat Univerziteta u Banjoj Luci i tražila od rektora Milana Mataruge da, između ostalog, rasvijetli sve afere seksualnog uznemiravanja na fakultetima u tom gradu i da „provuče“ magistarske i doktorske radove kroz softver za otkrivanje plagijata.

Mataruga je zahtjeve saslušao, rekao da su oni opravdani, a potom ih odbio. Onda su studenti zatražili njegovu ostavku, a on ju je ponudio. Sutra će svoj mandat staviti na raspolaganje Senatu, a hoće li je to tijelo prihvatiti, vidjet ćemo. 

Još se hodnik Rektorata nije ohladio, a već su krenule priče o tome zašto se ovo dešava i ko vuče konce iz pozadine.

Prva priča govori o tome da je počela borba između samih studenata za pozicije u njihovim organizacijama. Prvom čovjeku Unije, Ratku Saviću, mnogi zamjeraju što je član SNSD-a i što je više nego utjecajan među podmlatkom ove stranke. On će, s druge strane, reći da su takve optužbe neosnovane i da ne piju vode.

Druga priča nije naklonjena Matarugi i govori da su njegovi rektorski dani odbrojani. Iza svega, govore kuloari, stoji dekan Medicinskog fakulteta, nekadašnji ministar zdravlja u Vladi RS i Dodikov kum Ranko Škrbić. Pitanje je zašto bi on to radio.

Javni univerziteti u RS već godinama imaju suviše samostalnosti. Fakulteti ne raspolažu vlastitim sredstvima i moguće je da neko od dekana, među kojima je i Škrbić, želi malo više privilegija za sebe.

Na koncu se stvar upravo i svodi na privilegije. Pitanje je samo ko će u njima uživati – studenti ili dekani. Jedni s drugima sigurno neće.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.