KOLUMNE

Probni baloni

Piše: Erol AVDOVIĆ

17.11.2017

Tako to vide Amerikanci, ali i običan svijet u Bosni i komšiluku osjeća

Piše: Erol AVDOVIĆ 

Novi ruski hegemonizam, iako prisutan dekadama, sada se manifestira kroz želje Moskve da pokvari zapadni i EU scenarij na Balkanu, pa je to više prijetnja nego doprinos regionu.


Kombiniran s islamističkim radikalizmom, što se medijski i propagandno nastavlja hraniti i rabiti iz raznih centara moći, iako nekomplementaran, mogao bi postati opasni udruženi poduhvat.

Tako to vide Amerikanci, ali i običan svijet u Bosni i komšiluku osjeća.

Na taj način, iako ne u samom vrhu američkih prioriteta, dakako kroz balkanske geopolitičke silnice, Bosna i Hercegovina još okupira Vašington. I, nasreću, među onima koji znaju postoji konsenzus da rata u BiH neće biti niti se ratnim opcijama može planirati bosanska budućnost.

No, domaće aktere, a naravno i bh. javnost, trebali bi zabrinuti, makar se radilo samo o probnim balonima nevladinog sektora, navodi eventualne saradnje SAD i Rusije kroz ponovno “komadanje regiona po principu etničkih državica, koje bi se ujedinjavale s kim hoće”.

Razmišljanje poznatog američkog eksperta za Balkan (autor analize u Centru za transatlantske veze, o kojoj se onomad raspravljalo na istoimenom forumu) trebalo bi biti crveni alarm, iako nije zvanični američki stav.

Američka “inercija”, koja region, pa tako i BiH, vuče ka EU i euroatlantskim integracijama jeste nezaustavljiva, ali Bosanci još ne mogu mirno spavati.

Naravno, američka službena politika, posebno prema BiH, bez obzira na preokupiranost drugačijim globalnim trenutkom, računa s Bosnom u žiži američkog, evropskog, slobodarskog i vrijednosnog, pa time i nacionalnog interesa.

Oni koji, pak, računaju na političko vodstvo u BiH, moraju ostati i građanski ustrajni na putu državne cjelovitosti.

Ne može se više u Bosni koketirati s onim nacionalnim ili “narodnjačkim” opcijama koje prizivaju spiralu nasilja, ostavljajući je predugo na periferiji Evrope. Samo su budni građani - pametan i državotvoran narod.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.