KOLUMNE

Sabur, rajo!

Piše: Goran DAKIĆ

18.11.2017

Jasno je, iz ovoga, da BiH trebaju samo - uslovi, sve ostalo, čini se, već ima

Piše: Goran DAKIĆ ([email protected]

Ako je vjerovati ekonomskom izvještaju Svjetske banke za zapadni Balkan, naša će zemlja standarde Evropske unije dostići tek za 60 godina. Tek tada će biti dovoljno zaposlenih, ali, bogami, i dovoljno gladnih, tek tada će biti dovoljno obrazovanih i tek tada će biti dovoljno uhapšenih.


Šezdeset godina bit će potrebno BiH da se ponište zapošljavanja bez konkursa u većini javnih ustanova i preduzeća. Šezdeset godina bit će potrebno BiH da zaustavi svakodnevni odlazak mladih u Njemačku, Austriju, Kanadu, Australiju...

S druge strane, ako se ništa ne promijeni već sutra, skoro da je izvjesno da ćemo moći reći kako su prognoze Svjetske banke o našem boljitku za 60 godina preoptimistične. Ako sve ostane ovako kako jeste, BiH će biti potrebno 60 puta 60 godina da dosanja svoj san. Ne nužno evropski, ne nužno turski i ne nužno ruski. Svoj.

Premijerka RS Željka Cvijanović prije nekoliko dana rekla je da će se penzije povećati „kada se za to steknu uslovi“. I predsjednik tog entiteta Milorad Dodik najavio je održavanje referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH „kada se za to steknu uslovi“.

Jasno je, iz ovoga, da BiH trebaju samo - uslovi, sve ostalo, čini se, već ima.

Dakle, još 60 godina podnosimo revizije i nikom ništa, još 60 godina organiziramo referendume i nikom ništa, još 60 godina pričamo o amanetima i nikom ništa, još 60 godina podmećemo jedni drugima klipove u točkove i nikom ništa. A onda, bit će nam bolje.

Sabur, rajo!

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.