KOLUMNE

Majstori manipulacije

Piše: Semira DEGIRMENDŽIĆ

20.11.2017

S obzirom na podršku koju je dobio i federalni premijer Fadil Novalić, sada pred Vladom FBiH, umjesto jednog šatorskog naselja u kojem protestiraju borci, možemo očekivati i još koji šator pod koji neće moći stati svi oni radnici koji se smjenjuju pred Vladom tražeći svoja prava

Piše: Semira DEGIRMENDŽIĆ ([email protected]

Nevjerovatno je kako se čelnici SDA ovih dana pokušavaju manipulacijama amnestirati od odgovornosti za katastrofalno stanje u državi. Jedan od primjera takvog ponašanja stigao je i sa subotnje sjednice Glavnog odbora ove stranke, koji je dao podršku svojim kadrovima da „nastave raditi kao i do sada“.


Ovakva poruka, iako je proistekla sa sjednice kojoj se nije odazvala većina članova GO, može samo zabrinuti građane BiH. Jer, to znači da Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, koji je ove godine od obećanih 64, Parlamentu uputio tek sedam zakona, koji je jedini premijer kojem je pao izvještaj o radu, može, što se dijela njegove stranke tiče, nastaviti istim tempom. Neradnim.

Zvizdiću, koji se toliko „posvetio“ Upitniku Evropske komisije da se skoro godinu ne može odvojiti od njega, zbog čega mjesecima kasnimo s dostavljanjem odgovora, sada je njegov nerad zvanično aminovala i matična mu stranka.

S obzirom na podršku koju je dobio i federalni premijer Fadil Novalić, sada pred Vladom FBiH, umjesto jednog šatorskog naselja u kojem protestiraju borci, možemo očekivati i još koji šator pod koji neće moći stati svi oni radnici koji se smjenjuju pred Vladom tražeći svoja prava.

Poražavajuće je da se sa GO SDA nije čula nijedna kritika na račun nerada njihovih premijera, ministara, načelnika, kao ni riječ da efikasnije funkcioniranje vlasti otežavaju duboki frakcijski sukobi unutar te stranke.

Ali, kao što kaže stara poslovica, ne pada snijeg da prekrije brijeg, već da svaka zvijerka pokaže svoj trag. A tragovi loše vladavine SDA najbolje su vidljivi u više od pola miliona nezaposlenih, u brojci od oko milion onih koji žive na ivici siromaštva, desetinama hiljada onih koji godišnje napuste ovu zemlju, o čemu svjedoči i podatak da je u posljednjih pet godina u klupama 75.000 đaka i studenata manje...

Doduše, ima ova stranka i jedan „pozitivan“ rezultat, a to je da je od oko 200.000 ljudi zaposlenih u birokratskoj aždahi koja jede stotine miliona novca građana, najviše njih na državne jasle zaposlila upravo SDA. I to ne bez razloga. Jer, nije tajna da su upravo na taj način zaposleni kadrovi najvjernija glasačka mašinerija SDA.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.