KOLUMNE

Doživotna!

Piše: Semira DEGIRMENDŽIĆ ([email protected])

22.11.2017

Kriv je. I Ratku Mladiću izriče se kazna doživotnog zatvora. Ovo je jedini pravedni epilog suđenja koji danas očekuju preživjele žrtve na izricanju presude balkanskom krvniku i vođi divljačkih hordi koje su ubile desetine hiljada ljudi u BiH i počinile genocid gdje god je stala njihova čizma. 

Tamo gdje nisu uspjeli probiti obruče heroja odbrane domovine, kako bi to rekao sam krvnik, „razvlačili su nam pamet“ granatiranjem, izgladnjivanjem i svim drugim najbrutalnijim metodama ubijanja.

Danas, četvrt stoljeća nakon prvog Mladićevog krvoločnog pohoda na naše živote, domove i jedinu domovinu, dočekali smo da kasapin i izvršilac zlodjela koja mogu smisliti i počiniti samo bolesni umovi dobije zvaničnu tapiju da je – kriv i bude osuđen na najveću moguću kaznu. Doživotnu robiju.

Jasno je da ni doživotni zatvor nije dovoljna kazna za suludog vođu koji je sa svojim jedinicama tokom agresije na našu zemlju poubijao cijele generacije samo iz mržnje prema drugom i drugačijem i želje da ovlada tuđom teritorijom.

Unaprijed se zna da nema te kazne koja će ublažiti, a kamoli ikad odagnati bol majki Srebrenice, Prijedora, Sarajeva, ali i iz svih drugih gradova širom BiH čiju su djecu ubijali Mladić i njegova nečasna vojska.

Ne postoji kazna kojom bi krvolok mogao platiti i okajati i djelić zlodjela počinjenih na ovim prostorima. Ali, da zločincu bude izrečena doživotna robija veoma je važno zbog života sadašnjih i budućih generacija ne samo u BiH nego zbog cjelokupnog čovječanstva.

Važno je da se spozna da se samo takva kazna, u ovom slučaju, može nazvati pravednom. Još je važnije da se izricanjem doživotne kazne ovom krvniku koji je ubijao na pragu 21. stoljeća, pošalje poruka svim potencijalnim novim mladićima i sljedbenicima njihove ideologije da mogu očekivati samo najstrožu kaznu ako krenu njegovim krvavim putem.

A najvažnije je da čovječanstvo shvati da se zlikovci poput ovoga koji danas drhti od presude, a prije 25 godina je „hrabro“ ubijao nevine i nenaoružane, moraju zaustaviti na vrijeme. A Mladić i politika koja ga je porodila mogli su biti zaustavljeni. Da je svijet htio. Zato, izricanjem doživotne kazne međunarodna zajednica može pokušati na popravnom dijelom ispraviti grešku s početka devedesetih 20. stoljeća. Da nam se svima zlo i neki novi mladići nikad ne ponove.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.