KOLUMNE

Država BiH

Piše: Senka KURT ([email protected])

24.11.2017

Naša domovina Bosna i Hercegovina obilježava danas svoj najvažniji datum. Prošle su 74 godine otkako je u Mrkonjić-Gradu usvojena antifašistička rezolucija ZAVNOBiH-a. Tim je povijesnim dokumentom uspostavljeno teritorijalno jedinstvo, ravnopravnost i jednakost svih njenih naroda i narodnosti. 

Tako temelji ZAVNOBiH-a postaju naša jedina mogućnost, realnost, naša prošlost, sadašnjost i budućnost.

Načela ZAVNOBiH-a zato su nam danas potrebnija nego ikad. Pritisnuti dnevnom politikom, izborima, političkim nerazumijevanjima, glasovima što huče iz Zagreba, Beograda, Moskve, Istanbula, Brisela, zbunjivani podjelama, referendumima, amanetima, novim iscrtavanjima mapa, ponekad zaboravljamo da se državotvornost BiH ne može dovesti u pitanje.

Novi tumači povijesti bi nasilu, preko noći, nametnuli nova pravila. U kojima se bez prestanka i predaha nastoji zatomiti ono što jeste suština zemlje u kojoj smo rođeni, živimo, u kojoj smo se odlučili rađati djecu, umrijeti.

Pokušava se poništiti sjećanje da je jedinstvena, multietnička, zemlja jednakopravnih bila i jeste lijepa zemlja. Nameću nam se ideologije, ideje i planovi zbog kojih osjećamo stid. Neko nas pokušava uvjeriti da je priča iz Mrkonjić-Grada tek mit, a ne civilizacijska vrijednost koju treba prigrliti, prihvatiti, pohvaliti se njome.

Zato borba za Bosnu i Hercegovinu, zemlju u kojoj će svakome biti komotno, treba biti naša svakodnevica. U tome smo odrastali, to nama nije nepoznato, u toj smo zemlji vezani krvlju, prijateljstvima, kumstvima, partnerstvima s drugima i drugačijima.

U takvoj smo zemlji ponosno govorili kako su crkve, džamije i sinagoge jedne uz drugu. Po takvoj zemlji prepoznavali su nas oni kojima je čudo zajedništva i ravnopravnosti nametao zakon, a ne život.

Takva zemlja može biti jedina domovina generacija koje dolaze. I nas koji znamo da je BiH jača od prolaznih politika.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.