KOLUMNE

Glas razuma

Erol AVDOVIĆ

27.11.2017

Kada ovih dana, poslije skoro 25 godina, Haški tribunal i zvanično zaključa svoju kapiju, pored svih pouka i poruka ovog suda Ujedinjenih naroda, ostat će ona koju UN stalno upravo povodom Bosne ponavlja: zločini protiv čovječnosti, protiv ljudi i njihovih dobara ne smiju biti zaboravljeni, a zločinci će se prije ili kasnije suočiti s licem pravde.  

S pravne strane, dakle, takvi zločini nikad ne zastarijevaju, kao što je to zapisano u svim domaćim i međunarodnim zakonima i relevantnim dokumentima UN-a. To ujedno znači da za zločince nema utočišta, ama baš nigdje, u bilo kojem kutku svijeta!  

Stavljeno u neizbježni politički, ali i obični životni kontekst, ovo je šansa za BiH, jer sve upućuje i na jedan novi početak. U nekom bh. mikrokosmosu to je saznanje da je jednonacionalni sokak - doista ćorsokak. To je slijepa ulica, u kojoj, čak i danas, četvrt stoljeća poslije bosanske kataklizme, predstavnici tri “različita” naroda u BiH daju sebi pravo da nas kolektivno optužuju, emocionalno troše i isprazno satiru našu zajedničku budućnost, sve u ime najmanje slavne, a ponajviše jadne skorije prošlosti. 

No, gledajući statistiku, građani BiH su isti trpeći narod! Ta tiha većina, najčešće egzistencijalno i ekonomski, i bez rata, ostaje na samom repu Evrope. Pretvaraju nas tako u neki ucijenjen, pa i korumpiran svijet, zabavljen žonglerajem nacionalnih, ali i bizarnih podjela na “njihove” ili “naše”, čak i zločince!? A na to se nikako ne smije pristati.

Nasuprot tome, bosanska katarza ili dosezanje zajedničke, dakle građanske istine, jedino može biti u svebosanskom i prije svega jasnom ekonomskom konsenzusu: znači u racionalnom usaglašavanju zajedničkih interesa. 

To je jedini glas razuma na koji svi imaju pravo, ali i obavezu pozivati. Sjećanje je važno - kako nam se historija ne bi ponavljala, ali prošlost više ne smije komandovati bosanskom građanskom sudbinom. Upravo traganje za pravdom, samo i svim legalnim sredstvima, opet racionalno, naučilo nas je da je i to - istinski bosanski konsenzus spasa. 


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.