KOLUMNE

Snijeg u novembru

Goran DAKIĆ

28.11.2017

Iz godine u godinu scenarij je isti, kao i naslovi - snijeg iznenadio putare

Kraj je novembra. Decembar samo što nije. Minus se s planina spušta u kotline, a i snijeg će. Gdje nije pao danas, sutra će. Ako ne padne sutra, eto ga za vikend. Glavno pitanje većine građana u BiH je da li su zimske službe spremne ili će ih snijeg, kao i uvijek, iznenaditi kada zapada kada mu je vakat da zapada? 


Iz godine u godinu scenarij je isti, kao i naslovi - snijeg iznenadio putare. Otprilike kao da je pljačka iznenadila policiju, saobraćajka Hitnu pomoć, a požar vatrogasce. Razočarani vozači već su počeli psovati zbog smetova na autoputevima širom BiH. Pitaju gdje je so, gdje su grtalice.

I zaista, gdje je so i gdje su grtalice? Da ne spominjemo pare od akciza i cigara? Kako je moguće da službe spavaju onda kada bi trebale biti budne i postoji li iko ko ih može pljusnuti i razbuditi? Ili su zimske službe samo lijepa metafora za jednu zemlju koju niko ne može urediti?

Ako nam putari spavaju dok snijeg pada na behar, na voće i na autoputeve, onda je sasvim normalno da policija, tužioci i sudije hrču dok propadaju banke, pljačkaju se rudnici, krčme se preduzeća, nabavljaju „čivasi“ i orade za razne proslave. Nikako da se razbude i dohvate pendreka, zakona i sudijskih čekića.

U Domu naroda BiH nalazi se 15 delegata i 42 poslanika, a u Domu naroda FBiH sjedi 58 delegata i 98 poslanika. U Narodnoj skupštini RS plaću primaju 83 zastupnika. Imamo i deset gradonačelnika i 131 načelnika. Kada padne prvi snijeg, samo treba pogledati da li je ispred njihovih kuća i stanova očišćeno. To će biti dovoljna poruka.

Vezane vijesti
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.