KOLUMNE

Zločini i zločinci

Piše: Almasa Hadžić

29.11.2017

Nadati se da su sudije Žalbenog vijeća Haškog tribunala u ovom slučaju duboko svjesne svoje odgovornosti, kako pred zakonom tako i pred historijom

Piše: Almasa HADŽIĆ ([email protected]

Žalbeno vijeće Haškog tribunala danas će saopćiti odluku po žalbi u predmetu „Jadranko Prlić i ostali“. U prvostepenom postupku osuđeni su na dugotrajne kazne zatvora zbog teških djela ratnog zločina počinjenih u proteklom ratu na području takozvane Herceg-Bosne.


Presudu Prliću i njegovim hercegbosanskim kolegama u zločinu, žrtve koje su prošle torture zloglasnih logora u Hercegovini, preživjele progone i razna druga mučenja, ubistva članova porodica… smatraju minimumom pravde za ono što je ostavilo trajne posljedice na njihovo mentalno i fizičko zdravlje.

Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoje Petković, Berislav Pušić i Valentin Ćorić bili su visoki politički, vojni i policijski zvaničnici takozvane Herceg-Bosne, pod čijom su komandom ne samo hapšeni, ubijani i mučeni hercegovački Bošnjaci nego su rušeni njihovi domovi, sakralni objekti, kao i historijske znamenitosti kakav je i Stari most u Mostaru .

Sve što su njihovi potčinjeni radili, radili su uz njihovo znanje i odobravanje, što im je već prvostepenom presudom došlo na naplatu. I ne samo njima nego i susjednoj Republici Hrvatskoj, čiju su vojnu i političku podršku tokom činjenja zločina za koje ih je optužnica teretila, a prema ocjeni sudija, u potpunosti uživali.

Presuda Jadranku Prliću i ostalima bit će presuda zločinima, ali i poruka svim budućim i vođama i državama koje se bilo u ratu ili u miru pokušaju staviti iznad zakona, da se bezakonje, tačnije zločin, nikako ne isplati.

Nadati se da su sudije Žalbenog vijeća Haškog tribunala u ovom slučaju duboko svjesne svoje odgovornosti, kako pred zakonom tako i pred historijom.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.