Kenan Kešmer

Jesmo li na to spali?

Autor: Kenan KEŠMER
02.12.2017 08:01
A
A
A

Možda zvuči kao sprdnja, ali nije. "U zeničkoj Osnovnoj školi 'Alija Nametak' održana svečanost povodom obnove toaleta", glasio je naslov teksta objavljenog na brojnim internetskim portalima. Priređen je i kulturno-muzički program. 


- Bio je to lijepo organizovan program kojim su učenici i nastavnici škole željeli iskazati zahvalnost turskoj vojnoj misiji u BiH - kazao je Jasmin Imamović, predsjednik školskog odbora.

Ova tragikomična vijest ustvari je slika stanja društva, ali i vlasti koja je isto to društvo dovela do tog stanja. 

U tom stanju vijesti su nam postale najbanalniji događaji. Događaji toliko banalni da bi ih u normalnim državama prešutjeli, sakrili.

"Očišćeni tramvaji GRAS-a", "Danas bez redukcije vode", "Otvorena trafostanica" i, naravno, neprevaziđena, iako joj ova o obnovi toaleta opasno konkurira, "Otvoren trotoar ispred Predsjedništva BiH".

Dvadeset i kusur godina od ratnog razaranja državom vladaju manje-više isti ljudi, ista stranka, ista ideologija. Dvadeset i kusur godina nisu u stanju napraviti veću vijest od toga da je obnovljen toalet ili da je otvoren trotoar.

Maheri su zato da proizvedu kolektivni strah od novog razaranja. U tom strahu narodu možda i godi vijest da je negdje nešto otvoreno ili obnovljeno.

Nije teško dokučiti taktiku. Oproban je to sistem najtvrdokornijih diktatura: Usadi strah da narod ne pita za više i bolje.

Godinama već pokušavaju nas mentalno zatući pa da se ovakvim vijestima radujemo i da im aplaudiramo. Jesmo li na to spali?


Više o:

Komentar dana