KOLUMNE

Polaganje računa

Piše: Almasa HADŽIĆ ([email protected])

4.12.2017

Riječ je o presudama kojima se odgovornost za teške ratne zločine počinjene u BiH ugurala u njene državne granice i tako nepravedno skinula odgovornost Srbije za zločine počinjene nad Bošnjacima i Hrvatima u BiH pod komandom njene ratne političke i vojne vlasti. 

Lažu, tačnije, pojma nemaju oni koji tvrde da je Srbija u nekoliko ranijih presuda Tribunala označena krivom za zločine kojima je u BiH dirigirao njen politički i vojni vrh. Srbija je, neka svi znaju, prema presudama Tribunala, za zlo koje je radila u BiH prava da pravija ne može biti i pitanje je vremena kad će žrtve, kad budu prelazile njenu granicu, početi saginjati glavu pred srbijanskim ubicama i silovateljima svoje djece, logorskim mučiteljima...

Većeg poraza i uvrede za bh. žrtve od toga, sigurno, nema.

Za haške presude, bilo da su osuđenici Bošnjaci, Srbi ili Hrvati, nipošto nisu krive sudije koje su ih donosile. Oni su sudili na osnovu ponuđenih dokaza koje su prikupljale „zainteresirane strane“, među kojima i ona u ratu najteže ranjena - bošnjačka.

E, pa zna li iko šta je ta bošnjačka strana radila i koliko je novca potrošila na tobožnje saradnike, istražitelje, razne oficire za veze i ubleharije, a koji su se 20 godina smucali po Holandiji i BiH, a da sudu nisu ponudili nijedan osuđujući dokaz protiv srbijanskog ratnog vodstva?

Ili, šta su i za koga radili kojekakvi bh. bezbjednjaci poput KOS-ovog oficira Fikreta Muslimovića, koji, osim što su u Hagu klevetali bošnjačke oficire, haškim tužiocima nisu dostavili nijedan dokaz o zločinima svojih nekadašnjih (možda i sadašnjih?!) nadređenih srbijanskih oficira. A imali su ih! Vrijeme je da se za sve polože računi.


Nakon što je Tribunal u Hagu objelodanio konačnu presudu hrvatskoj šestorci, u javnosti se skoro prestala spominjati presuda zločincu Ratku Mladiću, komandantu Vojske RS, ali i generalu Vojske Srbije na ratnoj otkomandi u BiH, kao i ona, ne tako davno izrečena zločincu Radovanu Karadžiću. 

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.