KOLUMNE

Godina koju je pojeo Bakir

Sead NUMANOVIĆ ([email protected])

5.12.2017

Njega to, naprosto, nije zanimalo

Uskoro će se navršiti godina otkako je Bosna i Hercegovina dobila Upitnik Evropske unije. Radi se o obimnom dokumentu u kojem se mora, praktično, napraviti inventura situacije u BiH.

Na osnovi odgovora iz Upitnika, EU određuje status države, pitanja na koja se treba fokusirati u procesu priprema za početak procesa ulaska u Evropsku uniju. Proces je užasno birokratiziran i zahtjevan, ali je koristan i - nema mu alternative!

Komesar EU za proširenje Johanes Han (Johannes Hahn) jučer je u Sarajevu upozorio da bi BiH mogla izgubiti priliku koja joj se pruža. I koju želi većina građana ove zemlje. On je, s punim pravom, osuo baražnu paljbu po političarima koji izazivaju vještačke krize, e da se ne bi morali baviti stvarnim pitanjima koja muče sve u ovoj zemlji, bez obzira na predimenzionirane razlike.  

Alija Izetbegović imao je pragmatičnu politiku kada je EU u pitanju. Bio je svjestan da nema druge sigurne i prosperitetne budućnosti BiH, osim te. Čak i kada se suočavao s rješenjima koja su bila izrazito nepovoljna, prihvatao ih je držeći da će se te devijacije morati ispravljati kako država bude bliže ulasku ili čak unutar Unije. I proces je išao.

Njegov sin Bakir čak ni tu lekciju nije uspio naučiti od svog oca.  

Da je deseti dio energije posvećene svađama i spletkama posvetio čuvenom nesretnom Upitniku, taj bi problem već odavno bio skinut s dnevnog reda. Imao je pred sobom brojne instrumente, pomoć domaćih eksperata, susjeda, EU… Džaba.

Njega to, naprosto, nije zanimalo. Nikad nije otišao u Brisel da upita za savjet, barem.  

Bakir nije jedini, ali jeste najveći krivac! Ostali imaju neke alternative, matice, neki su već u EU s putovnicama…

Bošnjacima je Unija spas i utočište. Alija je to znao. Bakiru bi to bila mrska spoznaja, jer što je više Unije, to je manje njega i njegove sitnošićardžijske minder-politike u kojoj je glavni instrument špijunska objeda i potvora i montirane optužnice. A nezamislivo bi bilo i da svoju suprugu postavi na mjestu direktorice jedne od vitalnih državnih ustanova.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.