KOLUMNE

Američki glas iz Bosne

Erol AVDOVIĆ

11.12.2017

Pomoćnik američkog državnog sekretara zadužen za zapadni Balkan Hojt Brajan Ji (Hoyt Brian Yee) opet je, onomad u Sarajevu, upozorio da je korupcija najgora korozija društva u Bosni i Hercegovini i da reforme u zemlji već neoprostivo kasne.  

Takve se poruke u kontinuitetu mogu čuti i iz američkog Kongresa, nevladinih organizacija i medija u SAD. To su, naravno, glasovi prijatelja, kojima je stalo da BiH izađe iz orijentalnog obrasca, nacionalističkog kolopleta i da se konačno promijeni iznutra, prije nego što sve to mutira u stanje mentaliteta. 

Poziv Bosancima, posebno onim mladima, jasniji je nego ikad: Ne dajte da vas vode smutljivci i potrošeni političari minulog doba. Uzmite sudbinu u svoje ruke! Primijenite svoje ogromno znanje i kao demokratski potencijal.

Američki glas sada ima i drugačiju težinu, jer Bosne više nema visoko na dnevnom redu svjetskih problema. Uprkos svim sličnostima, za Vašington je Sarajevo sada manje aktuelno nego Jerusalem.  

Cinici, posebno oni u bosanskom komšiluku, kao da ne miruju i zbog toga. Govore da su Amerikanci, kao i pojedinci koji predstavljaju američku, i ovu, Trampovu administraciju – marginalizirani zbog vlastitih populističkih previranja, institucionalnog zaostajanja, pa i gubljenja globalne utrke s Kinom. I zbog ruskog propagandnog “rata”, koji se, nažalost, još vodi preko Srbije. 

No, sve te usporedbe samo su pogrešno skretanje s već odabranog bosanskog puta, jer on pretpostavlja i vrijednosni, a ne samo geostrateški pravac. Da upotrijebimo tumačenje Amerikanaca: Moskva ne može skinuti BiH s euroatlantskog ekspresa, ali zbog domaćeg zahrđalog kolosijeka, Bosna sama od sebe - kasni u Podlugovima. 

Povrh svega, kad Ji onomad u Sarajevu kaže kako on donosi zajednički artikuliranu poruku apsolutno svih važnih aktera, koji u američkoj prijestonici oblikuju i vode američku vanjsku politiku – oni ozbiljni bh. političari to bi morali prvi shvatiti. 

Tačno je, dakle, da se vanjska politika BiH vodi u Sarajevu, a ne u Beogradu, jer u bh. prijestonici jasno se čuje američki glas. A s tim nema igre! 


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.