KOLUMNE

Otkucava posljednji čas

Piše: Edin Skokić

14.12.2017

Povratnici su s odlaskom Bracike izgubili istinskog lidera. Poslije njegove prerane smrti prepušteni su sami sebi, da žive u entitetu u kojem se sistematski negira sve što je bosansko, pa i jezik

Piše: Edin SKOKIĆ 

Upravo na godišnjicu smrti heroja povratka Fadila Banjanovića Bracike objavljena je vijest o završenoj istrazi Kantonalnog tužilaštva u Tuzli o četiri ubistva u entitetskoj zoni razgraničenja počinjena 1996. i 1997. Ubica Milan Vidaković nije među živima dočekao ruku pravde, preminuo je 2005. kao bjegunac u Srbiji.



Nažalost, ubice još devetero Bracikinih povratnika nikad nisu pronađene. Nije pronađen snajperista koji je 2001. na kućnom pragu u vlaseničkom naselju Džamdžići ubio djevojku Melihu Durić. Nije pronađen ni ubica Murata Badića, koji je bio kriv samo zato što je došao na polaganje kamena temeljca za džamiju Ferhadiju u Banjoj Luci.

Povratnici su s odlaskom Bracike izgubili istinskog lidera. Poslije njegove prerane smrti prepušteni su sami sebi, da žive u entitetu u kojem se sistematski negira sve što je bosansko, pa i jezik.

O drugim pravima zagarantiranim Ustavom, zakonima i inim konvencijama i/li deklaracijama da i ne govorimo. Zbog toga se ratni zločinci i poratne ubice i dalje mirno šeću brčanskim, bijeljinskim, zvorničkim, bratunačkim, srebreničkim, vlaseničkim i ulicama mnogih gradova u RS. Zbog toga povratnici i danas žive u strahu.

Ne čude zato riječi predsjednice Udruženja “Žene Srebrenice” Hajre Ćatić da ne vjeruje u domaće pravosuđe i u dobre namjere Srbije nakon što je Haški tribunal i definitivno prestao s radom. Uprkos brojnim sporazumima, imena i prezimena zločinaca uporno se skrivaju. Čeka se da zločinci i ubice skončaju kao Milan Vidaković.

Zbog toga je neophodna konkretnija reakcija bh. pravosuđa. Decenije su potrošene na istrage, ali su zločinci i ubice na slobodi. Kucnuo je posljednji čas da ih napokon stigne zaslužena ruka pravde. 

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.