Erol Avdović

Šešeljijada u Hagu

Piše: Erol AVDOVIĆ
15.12.2017 07:03
A
A
A

Piše: Erol AVDOVIĆ

Navikli smo, već odavno, da se oko Vojislava Šešelja uveliko pravi medijski spektakl ili politički cirkus, čak i tamo gdje bi se moralo biti smrtno ozbiljnim. Ovaj bi haški optuženik, bjegunac od pravde, srbijanski parlamentarac, “čast” Skupštini u Beogradu, a povrh svega agitator zlodjela srpskih gardi u Hrvatskoj i BiH, da je neko drugo vrijeme i da se umjesto spore, haške, dijeli brza, nirberška pravda, imao manje prostora za ruganje žrtvama.  Nažalost, ismijavanje međunarodne pravde odavno je postalo Šešeljev politički kredo.  

Njegovo drčno odbijanje da se pojavi pred rezidualnim mehanizmom Tribunala u Hagu, u januaru 2018. godine, samo je dio iste, stare propagande o svijetu koji se tobože konspirativno udružio protiv svih Srba. A ne da se sudski osujeti udruženi zločinački poduhvat u ratu protiv Bosne i ostalih.

To ponašanje, naravno, nije bezopasno, niti su to samo “prazne riječi”, ili jedna vrsta iskonstruiranog budalesanja, jer u Bosni su nakon svega tekli potoci krvi. To je dodatni uzrok zamrznutog nacionalističkog ekstremizma u regionu, za kojim, prečesto, koristeći se istom ili mutiranom retorikom, posežu populistički političari u ksenofobnom balkanskom političkom teatru.

Zbog svih tih presuda, koje su Šešelja mimoišle, zbog sudske sporosti koja mu je omogućila da nezasluženo dugo ostane u javnom diskursu, njegov politički vokabular još je živ i stalni je rezervoar iz kojeg se crpi gorivo za kretanje unazad.

Samo su dva moguća izlaza iz te tamnice neznanja i forsiranog pučkog primitivizma - umjesto emancipacije građana. Prvo: Haški tribunal ovaj put mora odlučno insistirati da Srbija, upravo zato što ta balkanska zemlja hrli ka Evropi, ispoštuje pravo i vladavinu zakona. Te da, shodno tome, isporuči Šešelja pred lice međunarodne pravde, bez ikakve zadrške i oklijevanja. Tu ne bi smjelo biti nikakvog kalkuliranja.

I drugo: Zbog Voje i ostalih, u Beogradu prije svega, jer kad se sve zaokruži, to je, a ne Zagreb, “glavni grad” udruženih zločinačkih poduhvata protiv BiH i Hrvatske, mora početi denacifikacija Srbije, kao primjer ostalima. Tada će i Hrvatska imati manje municije za retrogradno skretanje u prošlost u kojoj nam svima nije bilo dobro. Slanje Šešelja u Hag jednostavno je šansa koja se ne smije propustiti.

Više o:

Komentar dana