KOLUMNE

Snaga argumenata

Piše: Semira DEGIRMENDŽIĆ ([email protected])

16.12.2017

Piše: Semira DEGIRMENDŽIĆ ([email protected])

Jedna od starih poslovica koja se često može čuti na ovdašnjim prostorima je i ona „Ne slušaj šta ti, već obrati pažnju na to ko ti govori“. Ne može a da se upravo ove poslovice ne sjeti čovjek dok ovih dana sluša poslanike SDS-a, najveće i najžešće protivnike seta zakona o akcizama.


U toj gorljivoj borbi da na sve načine spriječe donošenje zakona o akcizama, prvenstveno su se SDS-ovi poslanici pokušali predstaviti velikim zaštitnicima svih građana, a i same države BiH. Teško bi bilo pobrojati sve kvaziargumente kojima su iz SDS-a pokušali odbraniti stavove da su oni i drugi protivnici akciza prijatelji naroda i države, a da će zagovornici akciza zaviti u crno državu i narod.

Računajući valjda na kratku pamet onih kojima su pokušali servirati svoju priču, iz SDS-a su zaboravili da su oni do sada u Parlamentu BiH bili protiv svega onoga za šta bi i sami građani, da imaju priliku, digli ruku.

Prije svega SDS-ovi poslanici su glasali protiv zabrane kandidiranja ratnih zločinaca na izborima, glasali su protiv SBB-ovog prijedloga o smanjenju otpremnina državnih uposlenika koje trenutno dosežu i do 35.000 KM, a nisu bili ni za to da se funkcionerskim vozilima ukine prednost nad Hitnom i vatrogascima.

Također, SDS je bio i protiv zabrane negiranja genocida, protiv državnog zakona o sportu, a htio je otjerati i strance iz Ustavnog suda BiH. SDS negira i bosanski jezik u RS, a zalaže se i za vraćanje enormnih naknada za rad u komisijama u institucijama BiH.

Poslanici SDS-a su i protiv NATO puta BiH, a zbog zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije bojkotirali su i rad Državnog parlamenta.

Ako je suditi prema tome da je SDS do sada bio protiv svega onoga što je ovu zemlju trebalo otrgnuti od teške prošlosti i povesti je naprijed, teško se oteti utisku da je upravo SDS-ovo protivljenje akcizama možda bio najbolji pokazatelj ostalim protivnicima ovog zakona da ga trebaju podržati.

Jer, do sada se SDS protivio samo onome što je bilo u interesu države i većine građana ove zemlje. I to je jedan od razloga zašto su jači argumenti zagovornika od protivnika akciza koje predvodi SDS.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.