KOLUMNE

I bebe ispaštaju

Piše: Miralem Aščić

18.12.2017

Da stvar bude gora, svi ovakvi i slični zahtjevi za „reformskog” premijera Novalića su neprihvatljivi

Piše: Miralem AŠČIĆ ([email protected]

Zvuči nevjerovatno i razočaravajuće da je premijer Fadil Novalić u startu odbio inicijativu da se od 1. januara naredne godine iz budžeta FBiH izdvaja po 50 maraka mjesečno za svako novorođeno dijete radi poboljšanja stope nataliteta.



Inicijativu je uputio Fuad Hadžimehmedović, delegat SBB-a u Domu naroda Parlamenta FBiH, i ona dolazi u trenutku kada svi podaci govore da je BiH zemlja u kojoj se godišnje rode samo 83 bebe na 10.000 stanovnika i da smo posljednja zemlja u regionu po natalitetu.

No, nije to dovoljno loš pokazatelj za Novalića, koji ko zna koji put pokazuje socijalnu neosjetljivost prema građanima. Ovoga puta ne zanimaju ga ni porodilje niti njihova tek rođena djeca, a kamoli buduće generacije.

Da stvar bude gora, svi ovakvi i slični zahtjevi za „reformskog” premijera Novalića su neprihvatljivi. Ovoga puta pravda se činjenicom da bi se iz budžeta godišnje za subvencije troškova života dojenčadi utrošilo 12 miliona maraka.

Novalić je tako još jednom dobio veliki minus jer, dok se uštede prave na bebama, s druge strane milioni se rasipaju na kojekakve nebuloze. Vrijedi spomenuti da je samo jedna od sramnih odluka federalne vlasti bila ona o obnovi voznog parka u instituciji koja već ima 870 automobila, a Novalićeva vlada je u tu svrhu već utrošila milion maraka u ovoj godini.

Inače, vozni park Vlade košta oko 35 miliona, dok je nedavno odobreno i novih 377.977 KM za 11 limuzina. Novaliću su, ipak, preči takvi luksuzi nego da misli na majke koje rađaju djecu. Ali, šta očekivati od premijera koji je poznat po izjavi da građani troše novac na stvari koje uopće nisu važne za život.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.