KOLUMNE

Nema komadanja Bosne i Hercegovine

Piše: Erol AVDOVIĆ

20.12.2017

Takva podjela, dakle, nije prihvatljiva ni za koga, a kamoli “za sve”

Treći entitet, uz sve još i naglašeno etnički, potpuno je nerealna mogućnost nekog novog teritorijalnog preustroja Bosne i Hercegovine nasuprot onome što je u Zagrebu, odgovarajući na provokativna pitanja, izjavio Dragan Čović. Iako je predsjedavajući Predsjedništva BiH rekao da o tom “entitetu” treba razmišljati - svima, pa i njemu i ostalima koji to zagovaraju, mora biti jasno da nema komadanja Bosne, jer ti su pokušaji, kroz povijest, oduvijek imali previsoku cijenu.

Ne samo da to nije prihvatljivo prema Dejtonskom sporazumu nego ne dolazi u obzir i zbog notorne činjenice - takva podjela države bila bi zapravo reminiscencija osuđenog zločinačkog poduhvata, utemeljenog i na logorima koje je tzv. Herceg-Bosna inicirala upravo radi etničke segregacije i, kao i u RS, na bazi neprihvatljivog aparthejda.  

Naravno, BiH je država u kojoj ne smije biti nacionalne majorizacije, što znači da se i bosanskim Hrvatima mora omogućiti svaka ravnopravnost i relaksirati njihov položaj tamo gdje se osjećaju ugroženima. Ali, BiH ne može biti samo mehanički spoj entiteta, gdje zbog prizivane nacionalne ekskluzivnosti trpe svi njeni građani, da ne spominjemo nominalno Hrvate, Srbe, Bošnjake i ostale.

Takva podjela, dakle, nije prihvatljiva ni za koga, a kamoli “za sve”, kako je to nespretno izgovorio Dragan Čović gostujući na Hrvatskoj radio-televiziji. 

Nije slučajno da je prvi odgovor hrvatskom članu Predsjedništva BiH došao upravo iz Ambasade SAD u Sarajevu. Amerikanci su munjevito poručili da je njihov stav prema ustrojstvu bh. države nepromijenjen. I opet - nema podjele Bosne!

Sjedinjene Države do kraja će insistirati da BiH može opstati samo kao demokratska, multietnička, suverena i nezavisna država s dva entiteta i tri konstitutivna naroda, uz neupitan teritorijalni integritet, kako je u šturom, ali jasnom američkom priopćenju i rečeno.

No, nastranu Amerikanci: Bosanci su ti koji, jednostavno, ne daju rasparčavanje njihove tisućljetne zemlje, bez obzira na to kako ih “dejtonski” dijelili na konstitutivne narode, jer oni su, na koncu, vlasnici i građanske tapije na svoju domovinu.

Čak i da je samo izborna, ovoj Čovićevoj retorici apsolutno nema mjesta u bh. političkoj areni, jer je suviše opasna.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.