KOLUMNE

Ponižavanje boraca

Piše: Sead NUMANOVIĆ

27.12.2017

Prilično pojednostavljeno objašnjenje moglo je biti u ratnoj logici da je zlo s one strane linije fronta. Meta je, dakle, tu, zna se šta je trebalo uraditi

Piše: Sead NUMANOVIĆ ([email protected]

Sarajevo je suočeno s još jednim masovnim protestom boraca. Posljednjih dana „vrlo uspješne“ 2017. godine, udruženja onih koji su krvarili za ovu zemlju spremaju se na demonstracije. Prije 22 godine, borci su uspjeli slomiti dvostruku agresiju na BiH. Do dan-danas oni nisu uspjeli dobiti adekvatno priznanje za taj herojski podvig.


Kako je to moguće?

Prilično pojednostavljeno objašnjenje moglo je biti u ratnoj logici da je zlo s one strane linije fronta. Meta je, dakle, tu, zna se šta je trebalo uraditi.

Kada je linije fronta nestalo, pravo zlo se ukazalo. I ono i danas suvereno gospodari našim životima. Borci su, u međuvremenu, doživjeli sve moguće vrste poniženja i izdaje. Ponajviše od istih onih koji su ih gurali u smrt, vukući konce moći iz sigurnih sefova banke.

To što borci moraju cvokotati na ulici tražeći samo ono što im i po Božijim i po ljudskim zakonima pripada, 22 godine nakon rata, pokazuje da vlasti nikad i nije bio cilj da se njima oda priznanje za heroizam. Vlastodršcima je bitnija njihova fotelja od bilo čega.

Umjesto da sistemski riješi borački status odmah nakon rata, oligarhija oličena u SDA sve je podredila potčinjavanju boraca i njihovom pretvaranju u glasačku mašineriju. U tu je svrhu iskoristila sve što je mogla. Za nekoliko haram kredita, kupila je pojedine komandante, istakla na čelne pozicije generale potkazivače koji su do činova i privilegija došli ulizivanjem i opanjkavanjem.

Čast boraca ukaljali su oni koji liniju fronta nisu vidjeli ni na mapi, a barut vidjeli samo na filmovima.

Vlast je odabrala ko će joj predstavljati borce po njenim kriterijima. A svi mi koji smo se nesebično borili za BiH i tokom agresija, a i nakon njihovog sloma, platili smo previsoku cijenu. Teško da će jedan protest riješiti decenije nepravdi. Ali, ako ništa, neko bi morao insistirati na istrazi koja će otkriti gdje su otišle milijarde maraka budžetskog novca namijenjenog boračkoj populaciji u protekle 22 godine.  

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.