KOLUMNE

Spominjala se, ne ponovila se

Semira DEGIRMENDŽIĆ

31.12.2017

Poželimo jedni drugima da u jednoj od najplodnijih zemalja u regionu više ne bude niko željan hljeba


Ž8= Piše: Semira DEGIRMENDŽIĆ ([email protected])

Ulazimo u još jednu godinu. Života, rada, novih početaka, nadanja da je kraj svemu lošem i vjere u to da će nam biti bolja od prethodne. Mnogi kažu da bi 2017. najbolje bilo zaboraviti. Milion je razloga koji idu u prilog ovoj preporuci, ali teško da će to biti moguće. U danima kada zatvaramo posljednje poglavlje ispisano u 2017., a otvaramo prvu stranicu knjige zvane 2018., ne smijemo zaboraviti da među 365 stranica jedna čeka da je ispišemo mi sami.


Mi, građani ove zemlje, koji će u novoj godini, koja je i izborna, birati novu vlast. Premda će nas vjerovatno do oktobra u izbornim kampanjama, koje u ovoj zemlji ne prestaju, političari pokušati uvjeriti da vjerujemo njima i njihovim lažnim obećanjima, a ne svojim očima. 

Ustvari, mi i ne smijemo zaboraviti ni 2017. ni sve prošle ukradene godine naših života u kojima nismo dočekali sretniju budućnost koju su nam obećavali, a oni na vlasti živjeli u bezbrižnoj sadašnjosti. Teško je u ovoj zemlji, iz koje se prema graničnim prijelazima kreću kolone ljudi, biti optimističan. 

No, moramo vjerovati i da sami možemo promijeniti sliku o ovoj zemlji za koju je neko napisao „da graniči sama sa sobom, da je u njoj kriza dobila državljanstvo, da je zdravstvo besplatno, a liječenje skupo, javne nabavke tajne, a državne tajne javne i gdje se ratovi nikad ne završavaju“.

Ne smijemo zaboraviti da samo mi birajući one koji žele raditi, a ne oni koji nas hrane nacionalističkim pričama, a otvaraju javne kuhinje za djecu, možemo promijeniti stanje u zemlji u kojoj se, umjesto da su roditeljima osigurani posao i primanja dostojna čovjeka, njihovoj djeci nudi milostinja u plastičnim kanticama. 

Zato, na kraju stare i početku nove godine poželimo jedni drugima da u jednoj od najplodnijih zemalja u regionu više ne bude niko željan hljeba, da nema potrebe da radi ijedna javna kuhinja, da ne budu najbogatiji oni koji nikad nisu radili, da zaposleni i penzioneri konačno mogu živjeti od plaća i penzija. Neka iza naših osmijeha budu i sretne duše. Sretna nam nova izborna 2018.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.