KOLUMNE

Proslavili smo, šta i kuda od jučer!

Almasa Hadžić

2.1.2018

Kako god da smo proveli noć na prijelazu iz stare u Novu godinu, bilo da smo ostali zaključani u svojim domovima

Ispratili smo staru i dočekali Novu godinu. Da li zbog one koja je prošla ili ove koja dolazi, niko tačno ne može objasniti razloge zbog kojih smo se u novogodišnjoj noći toliko veselili, pjevali, igrali, pucali iz svih raspoloživih oružja, vriskali...   


Uglavnom, i BiH je, shodno adetima, u 2018. godinu ušla „vesela i razdragana“. I neka je! Valjda i mi, objašnjavaju prvaci u disciplini sabura na duge staze, imamo pravo na jednu noć zaboraviti gdje smo, šta smo i u kakvom halu smo. Imamo nego šta, samo da nije tog 1. januara, koji je na naša vrata hrupio bez kucanja sa svim svojim neugodnim pitanjima i zahtjevima.

Kako god da smo proveli noć na prijelazu iz stare u Novu godinu, bilo da smo ostali zaključani u svojim domovima, đuskali uz muziku našim parama dobro plaćenih estradnih zvijezda na trgovima i ulicama naših gradova, strah šta nas čeka u 2018. osvanuo je s prvim januarskim danom. S razlogom.

Jer, ono što smo gledali u novogodišnjoj noći, nije prava slika bh. stvarnosti. Penzioneri su i ovu Novu godinu dočekali bez penzija, porodilje bez naknada, demobilisani borci obilazili kontejnere u nadi da je slavljeničkih zalogaja ostalo i za njihovu djecu, hiljade nezaposlenih s tek stečenim diplomama pakovale su kofere kako bi u bijelom svijetu sebi potražile hljeba.

Sa 1. januarom osvanula je i izborna godina. U borbu za vlast zvanično se krenulo dva dana prije dolaska Nove godine, kada su nas oni čija nas koruptivna halka već 20 godina drži zarobljene u neizvjesnosti i beznađu, sumirajući nepostojeće rezultate svog rada, ponovo javno pravili budalama pričom o dobroti koju njihovi „vizionari“ u izvršnoj i političkoj vlasti donose i BiH i njenim građanima. Baš kao da nam je sve potaman i na vrijeme, kao da nismo štrajkovali, oduzimali sebi živote zbog nepravde, bježali iz vlastite države i kao da nam je jedini problem ostao kako se organizirati za novogodišnje slavlje.

Eto, organizirali smo se i proslavili! Šta i kuda od jučer?!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.