KOLUMNE

Sa sela u grad, a onda u Njemačku

Goran DAKIĆ ([email protected])

3.1.2018

Briga vodećih političara u zemlji za sela u BiH ista je kao i za sve ostalo - skoro da je i nema! Ako se ne desi čudo, BiH će ostati bez 30 miliona eura bespovratnih sredstava iz IPA fondova. Koliko bi te pare značile bh. poljoprivredi, najbolje znaju oni koji od nje žive.

Riječ je o namjenskim sredstvima za razvoj sistema navodnjavanja, gradnju hladnjača, povećanje konkurentnosti, gradnju infrastrukture i poboljšanje uvjeta života u ruralnim sredinama.

Usvajanjem Strateškog plana ruralnog razvoj bh. poljoprivrednicima će od 2018. do 2020. biti na raspolaganju još najmanje 90 miliona eura. 

Plugovi su zahrđali, alat je dotrajao, stada su potrošena, njive su zaparložene, sve se manje sije, sve je više korova. Zemlje nema bez sela, a u BiH najmanje ima upravo onih koji žele živjeti na selu i sa selom. Oni sa sela bježe u gradove, a oni iz gradova bježe na njemačku bauštelu ili za skandinavske sudopere.

I kao što ljudi sa sela bježe kud stignu, tako isto bi i pare namijenjene za bh. sela mogle otići u tuđe džepove ako predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić ne shvati kakav je zadatak pred njim.  

Ako ne možemo odgovoriti na vrijeme na Upitnik, onda barem možemo uraditi sve za one koji i dalje vjeruju u komad zemlje i nebo nad njim. Ako i njih prodamo za gram vlasti, onda će biti u pravu svi oni koji jedva čekaju da netragom odu odavde i da se nikad ne vrate. Čak ni za praznike.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.