KOLUMNE

Tuđe perje

Piše: Sead NUMANOVIĆ ([email protected])

5.1.2018

S mnogo nepotrebne dramatike, nakon što je probijen još jedan rok Brisela, Bosna i Hercegovina je izglasala Strategiju ruralnog razvoja. Ako sve bude kako Brisel tradicionalno zahtijeva, u ovoj i naredne dvije godine iz fondova EU ovdje će se sliti ukupno 30 miliona eura. Zauhar! 

Posebno ako se zna da prethodna i ova vlast godinama nisu radile svoj dio posla i zbog toga je BiH ostala uskraćena za desetine i desetine miliona eura pomoći. Stoga, „pompa“ koju pratimo iz kabineta „premijera“ Zvizdića je sve osim razlog za slavlje i pohvale.  

Naravno, ministar Mirko Šarović ima razlog i pravo na pohvale i komplimente. Sam se izborio protiv svih, a za dobro svih u poljoprivrednom sektoru! Dio drame kroz koju je prolazio mogli smo vidjeti svi mi. Zašto je rok, koji je bio s krajem 2017. godine, probijen - morao bi objasniti sam „premijer“. Ali je on previše zauzet tradicionalnim kićenjem tuđim perjem da bi se bavio time.

Tek, BiH je uspjela otkloniti jednu važnu prepreku na putu približavanja EU. U tom dugom procesu, do besmisla rastegnutom u BiH zbog njenih nesposobnih, bolesno ambicioznih, a do srži korumpiranih političara, ovo je tek jedan sitni korak. Mada važan.

Sada je na Parlamentu da aminuje usvojeno. Spremite se za svakovrsna iznenađenja. Uključujući i ono koje je najmanje vjerovatno - da će u Državnom parlamentu sve proći kako se priželjkuje i da će državna služba to uspješno napisati i poslati Briselu.

Izgubili jesmo desetine i desetine miliona eura bespovratne pomoći.

Sada imamo priliku dobiti ne samo ovih 30 miliona eura u tri godine pred nama nego i mnogo više kroz nebrojene instrumente EU, ali i drugih agencija koje slijede primjer EU.

Ako bude kao sa Strategijom, i to ćemo propustiti.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.