KOLUMNE

S ove strane Drine

Piše: Erol AVDOVIĆ

12.1.2018

Ne sasvim trezveno, srbijanski glumac s makedonskim prezimenom Lazar Ristovski sanja usred bosanske Banje Luke da će manji bh. entitet RS ući u zagrljaj Srbije - prije ili kasnije! Niko, kaže, ne može zabraniti da RS “zagrli majku” Srbiju!  

Govori Lazar kao da smo na početku devedesetih godina minulog stoljeća, u kojem se krvavo raspala jedna velika zemlja, ponajviše zbog ideje da samo svi Srbi trebaju živjeti u istoj državi.  

Četvrt stoljeća kasnije, cijeloj je Evropi jasno da više ne smije biti atomizacije država, jer svi evropski narodi - Nijemci, Francuzi, Italijani, Albanci, Bosanci i ostali, nisu manje vrijedni zato što mogu i prihvataju živjeti odvojeno a blisko - u više zemalja koje su njihov dom. Ovo drugo istinsko je evropsko načelo, a ostalo - fašistoidna segregacija ili aparthejd, osuđeni na propast.

Ristovski i oni koje predstavlja, poput bivšeg predsjednika Srbije Tome Nikolića, nažalost nastavljaju kontaminirati zajednički bosanski prostor svojim izjavama, kao da su na nekom nogometnom stadionu, gdje se samo plitkoumni utrkuju sa zlim sloganima i parolama.

Naravno da ih zbog bosanskog iskustva treba registrirati, ali takvima se ne treba prepustiti u pijani zagrljaj, iza čega ne ostaju samo verbalne brljotine nego i stvarni ožiljci na tijelu i duši.

Notorna je, dakle, laž i čisti historijski promašaj tvrdnja da “slobode za srpski narod nema dok se Srbija i Srpska (RS) ne spoje u jedno” (?!), kako je to rekao spomenuti prvak balkanskog teatra apsurda Lazar Ristovski. Sloboda doista nema cijenu, ali tek kada svi budemo jednako ekonomski i socijalno slobodni, a ne ovisnici o beskorisnim nacionalističkim idejama.

Vrijeme je da se s tom retorikom stane, upravo s ove strane bosanske rijeke Drine, koja ne treba razdvajati, već spajati ljude! Ali, sve ljude, a ne samo Srbe, posebno ne one koji se hvale ili još vjeruju u srbijanski hegemonizam, umjesto da ga se zbog Vukovara, Dubrovnika, Srebrenice ili Sarajeva samo stide.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.