KOLUMNE

Još jedna blamaža

Piše: Sead NUMANOVIĆ ([email protected])

20.1.2018

Kada u Evropsku komisiju KONAČNO stignu „usaglašeni“ odgovori Bosne i Hercegovine na famozni Upitnik, bit će to još jedna blamaža ove naše države.

U Briselu su već svikli na to. Zato BiH i ne tretiraju ozbiljno. Ona je na samom kraju procesa približavanja Evropskoj uniji. Ipak, dva odgovora na jedno obično statističko pitanje previše je čak i od Sarajeva!

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, ključni je akter i krivac i za ovaj skandal.  

On je, naime, slavodobitno objavio da su svi odgovori na Upitnik „usaglašeni“. Smotano i nepamento pokušao je sakriti šta je odgovoreno Briselu. Među odgovorima našle su se i brojke o broju stanovnika ove napaćene države. U jednoj koloni su cifre koje je priznala i podržala EU, a u drugoj brojke koje je oborio čak i Ustavni sud.

Zvizdić je nonšalantno pogazio obje institucije i cifre spakovao u kovertu za Brisel.

Već je postala urbana legenda da japanski zvaničnici izvrše harakiri zbog toga što voz zakasni na neku stanicu par minuta. U BiH, naravno, niko ne očekuje harakiri od Zvizdića. Ali, njemu ne pada na pamet ni da se izvini, objasni... A možda bi i htio, ali ni to ne umije.

Upitnik jeste krajnje tehnička stvar. On treba pokazati realno stanje u jednoj državi. No, odgovori ni u kojem slučaju ne mogu pokazati da država koja želi u EU ne poštuje čak ni svoj Ustavni sud!

Bosna i Hercegovina s „premijerom“ Zvizdićem oborila je sve rekorde u Briselu skupljanjem odgovora na Upitnik. Sve vrijeme i razumijevanje koje su našoj zemlji priskrbili brojni evropski prijatelji, naši diplomati... Zvizdić je pomnožio s nulom jednim nepotrebnim i sasvim truhlim kompromisom.

Političar koji se transparentno nameće za kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, ne umije iznjedriti razuman kompromis ni o jednoj (običnoj) brojci!

Zvizdić je davno trebao nestati s političke scene ove države. I za njegovo i za naše dobro.

Ali, bolesna ambicija to mu ne dopušta. Želja da je u fotelji jača je od svega. Nit' pameti ima, nit' se čega stidi!


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.