KOLUMNE

Izvoznici šverceri

Piše: Almasa HADŽIĆ ([email protected])

21.1.2018

Rusija od ponedjeljka uvodi privremenu zabranu uvoza jabuka iz BiH! S razlogom! Bh. izvoznici voća u ovu zemlju, navikli na talove, muljaže, varanje, jabuke uvezene iz Poljske, u Rusiju su pokušali izvesti kao svoje i tako po ko zna koji put pali na strogim kontrolama koje zemlje uvoznice voća i povrća vrše.  

Ovo nije prvi put da svijet hvata na djelu bh. švercere, koji, zahvaljujući iskustvu u varanju vlastite države, pokušavaju prevariti i sve ostale. Džaba što su u nekoliko navrata uhvaćeni u izvoznoj prevari, što im je zabranjivan izvoz voća i povrća, mesa, zbog čega su najveću štetu imali mali, pošteni bh. proizvođači, ali šverceri ne odustaju. Ko su oni?


Jabuke iz Poljske u BiH je uvezla firma iz Velike Obarske kod Bijeljine, a na izvoznoj deklaraciji piše da je njihov proizvođač Nedžad Mujčinović iz Gradačca te da ih je od njega otkupila druga kompanija iz Bijeljine i izvezla u Rusiju. Sve je to svojim pečatom ovjerila država, tačnije inspekcija u Brčkom, i čekalo se samo da Rusi nalegnu na ovu švercersku podvalu.

Kako se Mujčinović, koji jeste poznati proizvođač voća u Gradačcu, našao u ovoj švercerskoj priči, pitanje je na koje će on sam morati dati odgovor. Ako se zna da 95 posto voća iz BiH u Rusiju izvoze firme iz RS, a samo pet posto one iz Federacije, onda se logično nameće pitanje odakle i za koji interes se njegovo ime našlo među bijeljinskim švercerima.

I na kraju, ako su domaći izvoznici uhvaćeni u prevari s porijeklom proizvoda koje izvoze u zemlje za koje znaju da imaju stroge kontrole svega što uvoze, onda se ozbiljno moramo zabrinuti šta ti isti (jer oni su i uvoznici) uvoze u vlastitu državu. Pa zar nismo na policama naših tržnih centara imali kontaminirani med iz Ukrajine, piletinu s isteklim rokom trajanja iz Holandije, sokove, kremove i čokolade s plijesni ispod ambalaže… Na potezu je država, naravno, ako i njeni prsti nisu umočeni u švercersku kaljužu.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.