KOLUMNE

Sloboda i solidarnost

Piše: Erol AVDOVIĆ

1.2.2018

Slobode do kojih nam je najviše stalo u velikoj su opasnosti onda kada su pravo javnosti na slobodu govora i pravo da se dobiju odgovori na sva važna pitanja ugroženi zbog raznih oblika kontrole medija. Između slobode medija i slobodnih društava potpuni je znak jednakosti. 

Slobodni mediji apsolutni su temelj demokratije, podsjetila je ovih dana i američka ambasadorica Morin Kormak (Maureen Cormack) povodom starta još jednog projekta koji finansira vlada SAD. On bi trebao pomoći ne samo nezavisne medije u BiH nego i u balkanskom okruženju, gdje još pate od istih dječijih bolesti izrastanja u normalno društvo - bez kulta ličnosti i ružičastog uljepšavanja stvarnosti.

 

Nakon posljednje ture balkanskih ratova, predugo vlast pruža otpor da se preraste ta demokratska adolescencija. Ljudi u BiH čak se još drže u stanju nacionalne (ratne) pripravnosti! A koriste se i razni oblici šićarđijskog "patriotizma" kroz koji se vrbuju cijela nacionalna stada samo radi održavanja interesnog statusa quo. Naročito u izbornim godinama.

 

Slobodni i nezavisni mediji ostaju pod pritiskom “raznih izvora”, pa su Amerikanci i napravili ovaj program kako bi se pomoglo i s novim tehnologijama te ostvarila partnerstva vezana uz veću ekonomsku nezavisnost, ne bi li postali brana sve prisutnijoj propagandi. Ruse, ovdje, ne treba posebno ni spominjati!

 

Zbog toga je i presudno istraživačko novinarstvo. Jer, kako je to rekla američka ambasadorica u Sarajevu, ono stavlja pod lupu što politički lideri rade i iznose to na svjetlo dana.

 

Zato se ne smije zaboraviti da su za slobodno i objektivno novinarstvo, osim lične profesionalne hrabrosti, važne komponente i cehovska solidarnost i regionalno uvezivanje onih koji govore istinu. Ta se hrabra ideja, naravno, ne plaća američkim dolarima, niti bilo kojim drugim donacijama.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.