KOLUMNE

Gatački talovi

Miralem AŠČIĆ

7.4.2018

Zaposlili smo 35.000 građana prošle godine, izjavio je nedavno federalni premijer Fadil Novalić.  

Idemo i do 150.000 radnih mjesta, poručio je i njegov stranački šef Bakir Izetbegović s mindera sarajevske Zetre tokom skupa SDA. Time je, po ko zna koji put, uvrijedio inteligenciju bh. građana.

Da bi se barem donekle ispunila stavka iz Reformske agende, što je, naravno, nemoguće, SDA se prihvatila oprobanog recepta. Svojim sokolovima, poput Aljoše Čampare, Šerifa Isovića, Salke Selmana, Edina Ramića, Dževada Mahmutovića, Šefika Džaferovića, Refika Begića... dala je prioritetan zadatak - da uhljebe što više građana, mahom kandidata SDA.

Pod uvjetom da nisu napustili državu.

Poruka je jasna, trebaju nam podobni, a ne sposobni. Jer, pobogu, evo nam opet izbora.

I tako je već 25 godina. Zbog toga smo jedna od najsiromašnijih i najkorumpiranijih država u Evropi, jer Bakir već odavno svima nama kroji sudbinu provodeći politiku vladanja pet familija.

Da je tako, otkrivaju i zvanični podaci Federalna vlade kada je u pitanju zapošljavanje po institucijama. Vladine tabele lijepo kažu da su samo Isović i Čampara, članovi gatačkog klana i rođaci Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, za dvije godine zaposlili tačno 222 osobe.

Prednjači, naravno, Isović, kao direktor Porezne uprave Federacije, čovjek bez mandata, koji je poznat jedino po sluganstvu Izetbegoviću i Zvizdiću. On je, za manje od dvije godine, zaposlio 125 osoba, i to u vrijeme moratorija na zapošljavanje.

Potrudio se dobrano i Čampara, pa je uspio na spisak zaposlenih ubaciti još 97 ljudi. I svi su većinom dobili ugovore na neodređeno.

Tako je SDA shvatila program zapošljavanja. Ma neradi to da bi zbrinula mlade, nego da bi dobila izbore. I svake dvije, pa četiri godine je tako. Što više zaposle podobnih, toliko više dobiju odanih, od kojih se očekuje samo jedno: da na izborima zaokruže zelene, one koji su im dali hljeb u ruke.

Za to što je taj isti hljeb 25 godina otimala drugima, nikad nije valjano kažnjena. Vrijeme je da se takva talovska politika konačno razbije SDA o glavu.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.