KOMENTAR DANA

Zašto nema ugovora sa IZ

Piše: Almasa HADŽIĆ

21.4.2018

Famozni ugovor s Islamskom zajednicom u BiH ponovo je skinut s dnevnog reda sjednice kolektivnog šefa države. Ništa novo što već nismo čuli i što godinama već nije predmet javne komunikacije onih najodgovornijih za donošenje jednog ovakvog dokumenta.    

Za nepostojanje ugovora IZBiH s državom ovog puta bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović kao krivce spominje kolege iz reda Srba i Hrvata, Mladena Ivanića i Dragana Čovića. Bakir nas uvjerava da oni, pravoslavci i katolici, uporno opstruiraju donošenje ključnog dokumenta za bh. muslimane.

Ponuđeno objašnjenje, a slična slušamo već desetak godina i više, za iole svjesnog Bošnjaka, po čijim su vjerskim i svakim drugim osjećajima i pravima skoro cijelo prošlo stoljeće urinirali razni mrzitelji njegove nacije i vjere, ovo je dovoljan razlog da zakon uzme u svoje šake i one koji ne dozvoljavaju da se ovakav ugovor donese natjera da ga „nosom potpišu“.

No, vratimo se istini i suštini.

Ugovor sa IZBiH najmanja je briga srpskog i hrvatskog člana kolektivnog šefa države. Ako 23 godine u Predsjedništvu BiH sjede predstavnici Bošnjaka, usto manifestni vjernici koji se o svakom Bajramu, da svi vide, tiskaju uz rame reisu-l-uleme, koje redovno viđamo i u džamijama i u tekijama, kako je onda moguće da je za nepostojanje ovog ugovora kriv nekakav Dragan, Mladen, Nebojša… a ne nekakav Bakir, Haris, Suljo…

Pa oni su svojim glasačima, koji su odreda članovi Islamske zajednice, uoči svakih izbora davali specijalno obećanje da će voditi „posebnu brigu“ o položaju te iste zajednice. I svaki put ih brutalno slagali.

Dva mandata potrošio je Bakir Izetbegović, a da nije bio u stanju riješiti pitanje ugovora IZ s državom. Priča o krivici drugih za nepostojanje ovog ugovora najgori je oblik licemjerstva prema vlastitom narodu, a prema vjernicima, muslimanima, pogotovo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.