KULTURA

Sedmi Internacionalni festival "Muzika na žici": Izdanje posvećeno stogodišnjici rođenja bh. kompozitora Avde Smailovića

A. Durgut

N. Aj.

9.10.2017

Sedmo izdanje Internacionalnog muzičkog festivala "Muzika na žici" bit će održano od 11. do 14. oktobra.

Ovogodišnje izdanje posvećeno je stogodišnjici rođenja bosanskohercegovačkog kompozitora Avde Smailovića.

Danas je održana pres konferenciija u Bijelom salonu Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) kojoj su prisustvovali dekan Muzičke akademije u Sarajevu Senad Kazić, prodekanesa za koncertnu djelatnost Lana Paćuka, dirigent Edo Mičić, sopranistica iz Italije Paoleta Maroku (Paoletta Marrocu) te Violeta Smailović Huart, osnivačica i umjetnička direktorica festivala, ali i najmlađa kćerka velikog kompozitora Avde Smailovića.

- Niko od nas nema pravo da bira u kojoj će se familiji roditi. Ali kao neko ko je bio izložen muzici danju i noću, jer moj je otac komponovao noću, a sestre svirale i vježbale danju, za mene nije bilo drugog izbora nego da se bavim muzikom. U nasljedstvo nekome ostane bogatstvo, kuće i zlato, pa se onda sestre posvađaju kome će pripasti neka zlatna narukvica. Naš tata je nama ostavio muzička djela, kompozicije koje pripadaju svima - kazala je Smailović Huart.

Također, na pres konferenciji kompozitorov unuk Ilan Huart, koji ima samo 12 godina, a već se bavi komponovanjem i violinom, odsvirao je djedovu kompoziciju "Za unuka Jana".

Koncert Sarajevske filharmonije pod palicom dirigenta međunarodnog značaja Ede Mičića otvara ovogodišnje izdanje festivala u NPS 11. oktobra u 20 sati.

Ostale večeri festivala bit će održane u Domu Oružanih snaga s početkom u 19.30 sati.

A. Durgut

A. Durgut

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.