KULTURA

Pozorišno-dokumentarna izložba o četiri bh. velikana

A.Misimović/Avaz.ba

Piše: A.Mi.

16.11.2017

Pozorišno-dokumentarnom izložbom autora Srđana Vukadinovića i Jakova Amidžića večeras su otvoreni 34. susreti pozorišta BiH u Brčkom. 

Kako su kazali autori, ono što karakterizira ovu izložbu su četiri autora koja su značajna po svojim jubilejima, i to 110. godina Safeta Pašalića, jedno stoljeće Maka Dizdara, 85 godina Alije Isakovića, pola stoljeća Vladana Desnice.

Bh. autori kao utjelovljenje pozorišnog prostora

Svi ovi autori na različit način i svojim različitim grafikama tvore ono što se zove jednopozorišni ambijent bh. prostora.


A.Misimović/Avaz.ba

- Radi se zapravo o četiri specifične poetike koje se mogu čitati na različite načine, a svima im je zajedničko što su intrigantni i zanimljivi, tragalački umreženi sa idejama koje se međusobno susreću kod ove četvorice. U ovoj pozorišno-dokumentarnoj izložbi su teatrografski prikazi i fotografije nekih od predstava ovih autora, odnosno insanacija njihovih djela na različitim pozornicama - kazao je Srđan Vukadinović. 

Izložbu je svečano otvorila glumica Ljiljana Blagojević.


A.Misimović/Avaz.ba

- Duhovnu vertikalu svakog naroda čini jezik i kultura. Ima li boljeg mjesta nego što je pozorište da povezuje i jedno i drugo - kazala je Blagojević.

Fokus na scenskoj priči o Safetu Pašaliću

Kako su istakli posebno zanimanje posvećeno je scenskoj priči o Safetu Pašaliću, glumcu, reditelju, producentu i autoru nekih dramskih tekstova, preko koga možemo da posmatramo i analiziramo razvoj glumišta i dramskih umjetnosti u gradu Brčko onako kako je regionalno tretirano određenim periodima od 1928. pa do 1934. godine.

Njegova glumačka radoznalost odvela ga je u brojna pozorišta poput Narodnog pozorišta Dunavske banovine, Narodnom pozorištu Zetske banovine, Narodno pozorište Vrbaske banovine, Narodno pozorište Vladarske banovine, podsjetili su autori izložbe. 

Poslije, njegova karijera se veže za neka narodna pozorišta, najviše za Narodno pozorište u Sarajevu, Kamerni teatar, a on je i osnivač Narodnog pozorišta u Mostaru gdje dopunjuje svoju mnogostrukost scenskog djelovanja ulogom producenta i reditelja nekoliko pozorišnih predstava.

Na ovogodišnjim pozorišnim susretima u Brčkom koji će trajati do 25. novembra bit će odigrano osam predstava iz BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.